1. yle.fi
  2. Uutiset

Pankit kiristäneet maatalouden rahoitusta – sukupolvenvaihdoksia jää tekemättä

Pohjois-Karjalassa siirtyi viime vuonna vain kuusi maatilaa nuorelle jatkajalle. Loput yrittäjät eivät saaneet rahoitusta.

sukupolvenvaihdos
Joensuu Heinävaara, ilmakuva.
Pohjois-Karjalassa on noin 2 000 toimivaa maatilaa. Määrä on lähes 2 500 tilaa vähemmän kuin Suomen liittyessä Euroopan unioniin vuonna 1995. Samassa ajassa tilojen keskikoko on kasvanut 19 hehtaarista 42 hehtaariin. Ismo Pekkarinen / AOP

Joka vuosi useita sukupolvenvaihdoksia tyssää, kun nuori viljelijä ei saa rahoitusta tilakauppoihin.

Pohjois-Karjalassa tehtiin viime vuonna ainoastaan kuusi sukupolvenvaihdosta. Määrä on vain neljäsosa ely-keskuksen tavoitteesta, joka on 20-25 valtion tukemaa sukupolvenvaihdosta vuodessa.

– Reilusti on jääty tavoitteesta viime vuosina, muutos on ollut raju, yritysasiantuntija Mauri Räsänen Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta kertoo.

Kun sukupolvenvaihdokset harvenevat, viljelijöiden keski-ikä nousee. Nyt maanviljelijät ovat keskimäärin 53-vuotiaita.

Nykykehityksellä tilanpitäjät eläköityvät vauhdilla. Vuonna 2018 pohjoiskarjalaisista viljelijöistä 15 prosenttia oli yli 65-vuotiaita. Alle 30-vuotiaita viljelijöitä oli alle 4 prosenttia.

Nuoria ei houkuttele tilakoon kasvaessa lisääntynyt työmäärä, alan heikko kannattavuus ja työn sitovuus. Moni suuntaa muille aloille.

Lisäksi sukupolvenvaihdoksia hankaloittaa pankkien kiristynyt rahoituspolitiikka.

Lehmiä laitumella.
Pankeilla on ratkaiseva rooli sekä sukupolvenvaihdoksissa että tilojen kehittämisessä.Kalle Purhonen / Yle

Jos pankki ei myönnä lainaa, ely-keskuskaan ei tue

Pankin luottolupaus on ehto valtion tukimuodoille.

– Kyllä on tapauksia, että pankki kieltäytyy rahoittamasta sukupolvenvaihdosta. Silloin ei ely-keskuskaan pysty tukemaan avustuksella eikä korkotukilainalla, Mauri Räsänen toteaa.

Yritysasiantuntija uskoo, että pääsyy pankkien nihkeään suhtautumiseen on maatalouden kannattavuuden muutos.

– Katteet ovat ohentuneet tosi paljon ja mahdollisuudet tehdä tulosta ovat heikentyneet, Räsänen pohtii.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) Pohjois-Karjalan yhdistys pitää pankkien rahoituspolitiikkaa liian kireänä sukupolvenvaihdoksissa.

MTK:n mielestä liian lyhyet lainojen takaisinmaksuajat heikentävät tilojen maksuvalmiutta niin, ettei jatkaja pysty ottamaan tilaa vastaan normaalilla spv-kauppahinnalla.

Ratkaisuksi etujärjestö esittää valtiontakausjärjestelmän kehittämistä siten, että se mahdollistaisi pankin myöntämille lainoille kaksinkertaiset maksuajat.

Myös elyn yritysasiantuntija kannattaa laina-aikojen pidentämistä.

– Hyväksyväthän pankit asuntopuolellakin pitkiä laina-aikoja. Kyllä maatilan hankintakin on pitkäkestoinen investointi; maata, peltoja ja metsiä ei hankita 5-10 vuoden tähtäimellä, Räsänen vertaa.

Hänestä myös valtion nykyisin sukupolvenvaihdoslainalle maksamaa viiden vuoden korkotukea voisi pidentää.

– Sitä on kritisoitu, viisi vuotta on aika lyhyt aika tämän tyyppisissä investoinneissa, Räsänen miettii.

Lue seuraavaksi