12 vuotta sitten formulahuuma toi Suomussalmelle patsaan ja faneja Japanista asti – nyt kunta huutokauppaa monumentin

Autourheilija Heikki Kovalaisen kunniaksi tehty patsas on herättänyt kiinnostusta jo etukäteen.

Formula 1
Formula-autopatsaan tehnyt taiteilija Ilpo Luukkonen harmittelee, että auto on päässyt huonoon kuntoon.
Formula-autopatsaan tehnyt taiteilija Ilpo Luukkonen harmittelee, että auto on päässyt huonoon kuntoon: maalipinta on rapistunut, takaspoileri on painunut lumen painosta ja alla on sakkorenkaat.Jarmo Nuotio / Yle

Suomussalmen kunta myy huutokaupalla autourheilija Heikki Kovalaiselle tehdyn formulapatsaan. Vuonna 2008 pystytetty autopatsas ajoittui Kovalaisen Formula 1 -uran huippuhetkiin.

Kovalainen on yksi harvoista suomalaisista, jotka ovat urallaan yltäneet osakilpailuvoittoon autourheilun kuninkuusluokassa. Saavutuksesta on jo toistakymmentä vuotta aikaa, ja formulakuume on laantunut myös Kovalaisen kotipaikkakunnalla Suomussalmella.

Aikojen saatossa myös formulapatsaan kunto rapistui, joten se otettiin viime talvena alas jalustaltaan ja vietiin kunnan varastoon.

– Tämän jälkeen saimme yhteydenottoja ja huomasimme, että autolle on useita halukkaita ostajia. Emme voi myydä kunnan omaisuutta suoraan kenellekään, joten päätimme huutokaupata sen, sanoo Suomussalmen kunnan tekninen johtaja Niina Kinnunen.

Patsas myydään siinä kunnossa kuin se on. Kinnunen uskoo, että se tulee näkymään myös hinnassa. Toisaalta on ymmärrettävää, että auton kuin auton maalipinnassa on vaurioita, jos sitä säilytetään toistakymmentä vuotta taivasalla.

– En usko, että siitä saadaan sellaista summaa, jolla kunnan taloutta tasapainotetaan. 1 500 euroa voisi olla hyvä. Kovalaisella on faneja ympäri maailmaa, joten huutokaupan viimeisistä minuuteista voi tulla mielenkiintoinen.

Taiteilija olisi kunnostanut patsaan ennen myyntiä

Auton rakentanut Ilpo Luukkonen seisoo patsaan vierellä mietteliäänä, kun huutokauppasivustolle otetaan formula-autosta kuvia Suomussalmen kunnan varikolla.

– Patsaan myyminen tuntuu toisaalta hyvältä ja toisaalta pahalta, on vähän luopumisen tuskaa.

Heikki Kovalaisen autopatsas Suomussalmella on jo säiden nakertama.
Formula-autopatsas on vain puoli metriä aitoa autoa lyhyempi. Nyt se odottaa uutta omistajaa Suomussalmen kunnan varikolla.

Formuloita seuraavalle taiteilijalle teoksen tekeminen oli mieluinen työ. Hän otti mallia netin kuvista, ja patsas on vain puoli metriä lyhyempi kuin oikea formula-auto. Luukkonen sai patsaaseensa materiaalit paikallisilta autokorjaamoilta ja -maalaamoilta. Teos syntyi mattopuukkoa ja ruuvimeisseliä käyttämällä sadassa tunnissa.

Luukkosen mukaan Heikki Kovalainen oli patsaasta oikein otettu. Myös muu palaute formula-autopatsaasta on ollut pelkästään hyvää.

– Jengi on pyytänyt minua patsaan eteen kuvattavaksi, ja ne kuvat ovat levinneet ympäri maailmaa. Patsas on kuuluisa, kuten formulat yleensä ovat.

Fanit tulivat Suomussalmelle Japanista saakka

Formulakuumeen ollessa kuumimmillaan Suomussalmella järjestettiin useana kesänä tuhansia ihmisiä koonneita fanitapahtumia. Kaukaisimmat vieraat saapuivat korpi-Kainuuseen Japanista saakka.

Tapahtumia järjestettiin Kovalaisen ajaessa sarjaa ensin Renault'illa, sitten McLarenilla ja viimeksi Lotuksella. Tapahtumia järjestäneen Jarmo Pekkasen mukaan myös tapahtumat muuttuivat tallien vaihtuessa. McLarenin aikana Kovalainen ei saanut ajaa enää Ämmänsaaren torille rakennetulla radalla, vaikka moni olisi halunnut sitä katsoa.

– Siinä ei ollut mitään järkeä. McLaren kielsi ajamisen, joten Heikki kiersi torilla autolla ympyrän ja vilkutti. Se oli pettymys kansalle.

Pekkanen on seurannut patsaan myynnistä käytävää keskustelua haikeana. Hän toivoo, että joku paikallinen yrittäjä huutaa patsaan itselleen, sillä sen paikka on Suomussalmen kuntakeskustassa Ämmänsaaressa – onhan Kovalainen tuonut kotikunnalleen mittaamattoman julkisuusarvon.

– Jos patsas pantaisi Helsinkiin tai vaikka Milanon keskustaan, mitä se siellä tarkoittaisi, Pekkanen miettii.

Mihin patsas sinun mielestäsi kuuluu? Keskustele aiheesta torstaihin kello 23:een saakka!