1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valkoposkihanhi

Valkoposkihanhia ei saa ajaa Lahden rannoilta koirien avulla

Ely-keskus katsoo, että kaupungin pitää ensisijaisesti pyrkiä rajaamalla puistonurmia esimerkiksi matalilla aidoilla.

Valkoposkihanget viihtyvät Lahdessa myös Pikku-Vesijärven ympäristössä. Karkoituslupaa haettiin Ankkurin ja Mukkulan rannoille. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lahden kaupunki ei saa lupaa karkoittaa valkoposkihanhia koirien avulla. Ely-keskus katsoo, että hanhia voidaan pitää muillakin keinoilla loitolla Ankkurin uimarannalta ja Mukkulan uimarannan viereiseltä viheralueelta.

Päätöksessä todetaan, etteivät hanhien ulosteet ole vaikuttaneet uimaveden laatuun niin, että ihmisten terveydelle olisi siitä vaaraa. Aktiivisen häirinnän sijaan kaupungin pitäisi ensisijaisesti selvittää, miten nurmikoiden houkuttelevuutta voisi vähentää valkoposkihanhien näkökulmasta. Valkoposkihanhien oleilua puistonurmikoilla voidaan vähentää esimerkiksi rajaamalla osia puistonurmikoista matalin aidoin.

Ely-keskuksen mukaan lintujen häätäminen saa ne lähtemään lentoon ja etsimään uutta ravintoa. Houkuttelevuuteen vaikuttamalla voidaan saavuttaa mahdollisesti pysyvämpiä vaikutuksia valkoposkihanhien laiduntamisen hallinnassa kuin häiritsemällä ja ajamalla niitä lentoon.

Ely-keskuksen päätöksestä kertoi aiemmin Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).