1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ananasmehu

Thaimaan korkein oikeus vapautti Finnwatchin aktivisti-tutkijan syytteistä – selvitti ananasmehutuotannon työoloja

Andy Hallin tapausta on käsitelty Thaimaan tuomioistuimissa vuosien ajan.

Andy Hall oikeudenkäynnissä Bangkokissa syyskuussa 2016. Kuva: Narong Sangnak / EPA

Suomalaisen Finnwatch-järjestön raporttiin liittynyt oikeusjuttu näyttää viimein tulevan päätökseen Thaimaassa. Finnwatch kertoo, että raporttia varten ananasmehutuotantoa selvittänyt brittiläinen Andy Hall on saanut Thaimaan korkeimmasta oikeudesta vapauttavan tuomion.

– Vuosien oikeuskäsittely on ollut raskasta minulle, perheelleni ja kollegoilleni, eikä tuomio tunnu voitolta. Yli kymmenvuotisen aktivismini aikana Thaimaassa halusin vain edistää ja suojella miljoonien siirtotyöläisten perusoikeuksia, Hall sanoo Finnwatchin Nepalista välittämässä lausunnossa.

Hallia syytettiin muun muassa kunnianloukkausrikoksista, ja tapausta on käsitelty useissa tuomioistuimissa vuosien ajan. Finnwatch julkaisi ananasmehutuotannon vastuullisuutta selvittäneen raportin vuonna 2013.

Lue myös Yle Uutisten juttu kesäkuulta 2016: Suomen ananasmehukohun jälkipuinti jatkuu Thaimaassa – tutkijaa uhkaavat miljoonasakot, S-ryhmä matkaa todistamaan

Finnwatch toivoo muutoksia Thaimaan lakeihin.

– Ihmisoikeusloukkausten tutkiminen ei ole rikos. Thaimaan tulisi muuttaa lainsäädäntöään ja varmistaa, että ihmisoikeuspuolustajien juridinen häirintä ei ole tulevaisuudessa mahdollista, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér sanoo järjestön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Aiemmin aiheesta:

Aktivisti Andy Hallin kunnianloukkaustuomio pysyy voimassa Thaimaassa – selvitti suomalaisen järjestön pyynnöstä ananastehtaan työoloja 22.5.2019

Finnwatchin tutkijan tuomio kumottiin Thaimaassa 31.5.2018

Finnwatchin tutkijalle ehdollinen tuomio Thaimaassa 20.9.2016

Raportti: Kauppojen omien merkkien edullisuutta revitään alkutuottajien selkänahasta 21.1.2013