1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pandemiat

Tutkijat varoittavat: Kiinassa löydetty sikainfluenssaa muistuttava virus, jossa on pandemian ainekset

Sikaloiden työntekijöillä havaittu uusi virus ei aiheuta välitöntä uhkaa. Asiantuntijat korostavat, että kaikkiin pandemiariskeihin on varauduttava.

Pandemiat
Sikala kiina Suining
Kiinassa on asetettu uusia hygieniamääräyksiä sikaloiden työntekijöille tautien ehkäisemiseksi. Kuva ei liity uuteen viruslöytöön.Zhong Min / EPA

Tutkijat ovat havainneet Kiinassa uuden influenssalajikkeen, jolla on heidän mukaansa mahdollisuudet muodostua pandemiaksi.

Vastikään löydetty influenssavirus muistuttaa monin tavoin sikainfluenssana tunnettua H1N1-virusta, joka aiheutti maailmanlaajuisen pandemian vuonna 2009.

Uuden viruksen löytymisestä on maanantaina julkaistu tutkimus yhdysvaltalaisessa Proceedings of the National Academy of Sciences (siirryt toiseen palveluun) -tiedejulkaisussa.

Tutkimuksen julkaisseet tieteilijät ovat löytäneet viitteitä siitä, että nimellä G4 EA H1N1 tunnettu uusi influenssavirus olisi tarttunut Kiinassa sikaloiden työntekijöihin.

Tutkimuksen mukaan G4 EA H1N1 -viruksella on kaikki mahdollisen pandemiariskin tunnusmerkit. Tutkijat varoittavat, että virus on jo käynyt läpi mutaatiota, joka tekee siitä helpommin ihmisiin tarttuvan.

Uusia mahdollisia pandemiariskejä yritetään jatkuvasti kartoittaa tutkimalla muun muassa sikoja, joiden välityksellä virusten tiedetään tehokkaasti leviävän.

Ei välitöntä uhkaa

– Juuri nyt huomiomme kiinnittyy koronavirukseen, ja hyvä niin, mutta emme saa unohtaa uusien vaarallisten virusten mahdollisuutta, sanoo tutkimuksessa mukana ollut professori Kin-Chow Chang Nottinghamin yliopistosta BBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mukaansa uutta influenssavirusta ei pitäisi jättää huomiotta, vaikka se ei muodostakaan tällä hetkellä välitöntä uhkaa.

Myös BBC:lle asiaa kommentoinut professori James Wood Cambridgen yliopiston eläinlääketieteen laitokselta sanoo, että uusi tutkimus on muistutus alati kehittyvistä uusista patogeeneistä.

Hänen mukaansa juuri maatalouseläimet, joiden kanssa ihmiset ovat paljon tekemisissä, saattavat vastaisuudessakin toimia merkittävinä pandemiavirusten alkulähteinä.

Vaikka uusi löytö kuulostaa etenkin koronapandemian aikakautena pelottavalta, asiantuntijat toppuuttelevat pahimpia kauhukuvia.

Columbian yliopiston virologi Angela Rasmussen perkaa pitkässä Twitter-ketjussa tutkimuksen tuloksia, joita hän ei pidä erityisen raskauttavina.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Rasmussenin mukaan ei ole viitteitä siitä, että uusi G4-virus olisi erityisen tarttuva tai vaarallinen.

– Meidän täytyy pitää tätä silmällä, mutta emme voi keskittyä pelkästään mihinkään tiettyyn virukseen. Meidän pitäisi valmistautua käsittelemään mitä tahansa uutta influenssapandemiaa. Osaamme kehittää tehokkaita influenssarokotteita. Voisimme tehdä joitakin yksinkertaisia kokeita siitä, miten hyvin rokote tepsii tähän virukseen, Rasmussen kirjoittaa.

Lue lisää:

Loppuvatko pandemiat, jos ryhdymme vegaaneiksi, entä voisiko tartuntatauti lähteä liikkeelle Suomesta? Valtaosa viruksistamme on peräisin eläimistä

Suomalaiset pandemioiden hallintaan liittyvät keksinnöt valloittavat jo maailmaa: Japanissa avattiin tapahtumakeskus tekoälyratkaisun avulla

Kauanko aiemmat influenssapandemiat ovat kestäneet? Miten ne eroavat koronasta? Testaa tietosi maailmalla jylläneistä taudeista