Useita lapsia altistui viime viikolla koronavirukselle helsinkiläisessä päiväkodissa – vanhemmat pöyristyneitä: miksi osa sai tiedon myöhemmin kuin toiset?

Helsingin sosiaali ja -terveystoimialan mukaan asianosaisille tiedotetaan ensin ja sen jälkeen muille, altistuneiden piiri voi myös laajeta jäljityksen edetessä.

koronavirus
Lastenvaatteita roikuu aidalla.
Kuva ei liity tapaukseen. Helsingin kaupungin epidemiologinen toiminta vastaa ilmoittamisesta tartunnan saaneille ja altistuneille.Tiina Jutila / Yle

Linda Ahlblad julkaisi maanantai-iltana tuohtuneen päivityksen Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) Apulaispormestari Pian kaikille helsinkiläisille avoimessa keskusteluryhmässä. Kyseessä on Helsingin kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaavan apulaispormestari Pia Pakarisen avoin Facebook-ryhmä, jossa voi esimerkiksi esittää hänelle kysymyksiä.

Ryhmään tehdyssä päivityksessään Ahlblad kummasteli, miksi helsinkiläisessä päiväkodissa todettuja koronavirustartuntoja ei ilmoitettu oitis lasten vanhemmille.

Ahlblad kuuli itse tartunnasta sunnuntaina puistossa muilta vanhemmilta. Samana sunnuntaina ja seuraavana päivänä maanantaina Helsingin kaupungin epidemiologisesta toiminnasta oltiin yhteydessä päiväkodin lasten vanhempiin.

Altistumista virukselle oli tapahtunut viime viikolla. Tarha jäi perjantaina kesälomille, mutta osan lapsista oli tarkoitus mennä tällä viikolla kesäpäiväkotiin.

– Ne, jotka saivat tiedon vasta maanantai-iltana, olivat yli vuorokauden paniikissa. Jos he ovat seuranneet vanhempien WhatsApp-ryhmää, he ovat tienneet, että nyt pitäisi olla varuillaan. Onhan siinä jotain vikaa viestinnässä, jos soitto tulee vuorokauden myöhemmin, Ahlblad ihmettelee.

Ahlbladin mielestä päiväkodin pitäisi ilmoittaa mahdollisista altistuksista heti kirjallisesti ja soittaa perään.

– Samassa yhteydessä voitaisiin ilmoittaa, että kyse on yksityisasiasta eikä siitä tule nyt keskustella. Ei niin, että tieto tulee päivän viiveellä siitä, kun tartunta on todettu. Se aiheuttaa vain stigmaa, jos saa tietää tartunnan saaneen vauvan nimen puistossa, hän sanoo.

Twitterissä vastauksia tivattiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL). THL:n vastaus oli, että tiedottaminen kuuluu aina toimijalle itselleen, kunnalle ja sairaanhoitopiirille. Myös Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala osallistui keskusteluun ja kertoi vastuun ilmoittamisesta olevan terveysviranomaisilla.

Terveysviranomaiset ohjeistavat altistuneet ja sairastuneet henkilöt – ei päiväkoti

Helsingin kaupungin ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja Niclas Grönholm vahvistaa, että kaupungin päiväkotien, koulujen ja oppilaitoksien karanteenitoimenpiteistä päättävät aina terveysviranomaiset. Hänen mukaansa tapauksessa on toimittu oikeassa järjestyksessä ja ohjeiden mukaisesti.

– Terveysviranomaiset ohjeistavat altistuneet ja sairastuneet henkilöt. Karanteeniin asetetuille toimitetaan virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin hoitamaan lastaan, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin, Grönholm sanoo.

Grönholmin mukaan päiväkoti otti yhteyttä lasten vanhempiin maanantaina sen jälkeen, kun terveysviranomaiset olivat saaneet selvitykset valmiiksi. Daghemmet Apollon johtaja Susanne Wrede ei suostunut kommentoimaan asiaa Ylelle.

Vaikka Niclas Grönholm ei kerro altistuneiden määrää, hän vakuuttaa, että kukaan altistunut lapsi ei mennyt maanantaina kesäpäiväkotiin.

– Altistuneita lapsia pidetään erillään muista tai he ovat karanteenissa. Päiväkodin johtaja huomioi tämän saatuaan tiedon terveysviranomaisilta, hän toteaa.

Tiedotuksesta nousseen kohun Grönholm arvelee lähteneen liikkeelle siinä vaiheessa, kun selvitykset ovat olleet vielä kesken.

– Selvityksissä on mukana terveysviranomaisia, jotka ottavat yhteyttä vanhempiin ennen päätöksentekoa. Tästä on todennäköisesti noussut kohu, koska vanhemmat ovat heti puhuneet keskenään yksityisistä selvityksistä, vaikka päätöksiä karanteenista ei ole vielä tehty eikä näin ollen tiedotettu eteenpäin, Grönholm sanoo.

Man i kostymjacka står framför mural som avbildar utbildning och fostran
Helsingin kaupungin ruotsinkielisen palvelukokonaisuuden johtaja Niclas Grönholm tietää, että altistuneet lapset eivät ehtineet mennä maanantaina kesäpäiväkotiin.Elis Henell

Miksi osa vanhemmista joutui odottamaan päätöstä vuorokauden kauemmin kuin muut?

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan viestinnän yksikön päällikkö Tero Manninen kertoo, että ilmoittaminen hoidetaan yhdessä varhaiskasvatuksen kanssa sovitun prosessin mukaisesti. Helsingin kaupungin epidemiologinen toiminta ilmoittaa asiasta tartunnan saaneille ja altistuneille.

Kun kaupungin epidemiologinen toiminta on tehnyt päätöksen toimenpiteistä ja ollut yhteydessä altistuneisiin, päiväkodin johtaja välittää epidemiologisesta toiminnasta saadun tiedotteen päiväkodin lasten huoltajille ja henkilökunnalle.

– Niin tartunnan saaneiden eristyksestä kuin altistuneiden karanteenitoimenpiteistä päättää Helsingin kaupungin epidemiologinen toiminta. Asianosaisille tiedotetaan ensin ja sen jälkeen muille, joille on aiheellista tiedottaa, Manninen sanoo.

Manninen huomauttaa, että jäljityksen edistyessä altistuneiden piiri voi laajentua, jos saadaan uusia tietoja.

– Tämän vuoksi osa vanhemmista voi saada tiedot eri aikaan, hän kertoo.

Daghemmet Apollossa altistui Mannisen mukaan alle 20 lasta. Hän vakuuttaa, että kesäpäiväkodissa ei ole tapahtununut altistumista. Kesäpäiväkotia on tiedotettu Daghemmet Apollon tapauksista.

– Altistumiset eivät koskeneet kesäpäiväkotia, Manninen toteaa.

Mannisen mielestä ohjeistukset koronavirustartuntatapauksista tiedottamiseen ovat selkeät. Niitä noudatetaan yhdessä kasvatus- ja koulutustoimialan kanssa.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta 3.7.2020 kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Uusimmat koronatiedot Suomesta ja ulkomailta

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla

Korjattu 2.7.2020 kello 16.42: Korjattu Tero Mannisen titteli oikeaksi. Aiemmin jutussa luki "Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan yksikön päällikkö".

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus