Hyppää sisältöön

Nyt se on auki! Tältä Senaatintorin jättiterassin ensimmäinen aamu näytti – ravintoloitsija: "Käsidesi ja kumihanskat tulevat olemaan vahvasti läsnä"

Jättiterassilla turvavälejä pyritään luomaan kukkaistutusten avulla.

Helsingin Senaatintorin jättiterassi aukeaa
Helsingin Senaatintorin jättiterassi aukeaa

Tänään keskiviikkona aukesi Helsingin Senaatintorin jättiterassialue.

Avajaisia ei vietetä varsinaisessa terassikelissä, sillä Helsingissä on pilvistä ja Ilmatieteen laitos varoittaa (siirryt toiseen palveluun) rajusta ukonilmasta.

  • Toimittaja Olli-Pekka Kursi oli seuraamassa suurterassin ensimmäistä aamua Senaatintorilla. Haastateltavina olivat alueen suunnittelija Linda Bergroth, Via Tribunalin ravintolatoimenjohtaja Antti Kuitunen sekä lokkityöryhmän edustaja Petri Metsälä. Voit katsoa lähetyksen jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Kaupunki kertoo (siirryt toiseen palveluun) suurterassin olevan ainutlaatuinen kokeilu Helsingissä. Torilla on yhteensä 480 asiakaspaikkaa.

Alueen kuudentoista ravintolan joukosta löytyy niin burgeripaikkaa, viinibaaria, leipomoa kuin filippiiniläistä keittiötäkin.

Via Tribunalin ravintolatoimenjohtaja Antti Kuitunen kertoo suurterassi-projektiin osallistumisen olleen ajallisesti tiukka puristus, sillä kaikki kasattiin kokoon muutamassa viikossa.

– Kun nopeasti pitää rakentaa paljon, niin kyllä se väkisinkin vaatii miestunteja.

Loppukirissä ei säästytty hikoilulta, sillä Via Tribunalin kojuun Italiasta tilattu pitsauuni saatiin paikalleen vain kaksi päivää ennen avajaisia.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun tuodaan kivijalasta autenttinen napolilainen pitsauuni ulos. Tietääkseni vastaavaa ei ole Suomessa. Vasta eilen päästiin ensimmäistä kertaa lämmittämään uunia, ja hauska päästä tänään kokeilemaan asiakkaiden kanssa, Kuitunen sanoo.

Koronaturvallisuus on jättiterassilla tärkeimpiä huomioon otettavia asioita. Esimerkiksi pöytiin tarjoilua ei ole. Ravintolatoimenjohtaja Kuitunen toteaa, että turvallisuutta ylläpidetään samaan tapaan kuin kivijalkaravintolassa.

– Käsidesit, käsienpesu ja kumihanskat tulevat olemaan todella vahvasti läsnä, hän summaa.

Jättiterasilla on 480 asiakaspaikkaa. Alueen suunnittelussa on hyödynnetty torin kiveyksen ruudukkoa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Senaatintorin jättiterassi on rakennettu niin, että ruoka- ja juomakojut ovat torin reunoilla ja pöydät keskellä.

Alue on suunniteltu siirtolapuutarhahengessä: sinne on rakennettu noin 200 viljelylaatikkoa, joihin on istutettu yhteensä yli 3 000 erilaista kukkaa ja hyötykasvia. Istutusten avulla pöytäryhmät on saatu rajattua turvavälein.

Senaatintorin istutuksiin on mennyt 78 000 litraa multaa ja yli 3 000 kasvia. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Alueen suunnittelija Linda Bergroth kertoo, että Senaatintorin kiveyksessä on kolmen metrin ruudutus, jota on voitu hyödyntää turvavälien luomisessa.

– Ruudukon keskellä on aina yksi pöytäryhmä. Inspiraationa on siirtolapuutarhapalsta eli ihmiset ovat kasvien ympäröimänä palstalla, ja niiden väliin jää vapaat kulkualueet. Kulku onnistuu ilman, että muodostuu pullonkauloja.

Bergroth uskoo, että jättiterassin ainutkertaisuus houkuttelee ihmisiä.

– Se yhteisöllisyys ja yhteinen kokemus, kun kaikki isot tapahtumat on peruttu. Nyt poikkeustila synnyttää jotain uutta, jota ei olisi muuten tehty, hän iloitsee.

Sofia Helsingin toimitusjohtaja Mikko Leisti oli aamulla valmistautumassa jättiterassin ensimmäiseen päivään. Ravintolakojuina toimivat Tuomaan Markkinoilta tutut mökit. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Lue myös:

.
.