Kokoomuksen Sini Ruohonen nousemassa Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi – Työtä riittää talouden alijäämän parissa

Nykyinen puheenjohtaja Lauri Kattelus aloittaa työt Laitilan kaupunginjohtajana syyskuussa. Ruohosen valinnasta päättää valtuusto elokuussa.

Turku
Sini Ruohonen Turun kaupungintalon edustalla.
Sini Ruohonen

Turun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi on nousemassa kokoomuksen valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Sini Ruohonen. Kokoomuksen valtuustoryhmä kokoontui maanantaina päättämään ehdokastaan puheenjohtajaksi.

36-vuotias Ruohonen työskentelee kokoomuksen ajatuspaja Toivon toiminnanjohtajana. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri.

Hän seuraa tehtävässä Lauri Kattelusta, joka siirtyy Laitilan kaupunginjohtajaksi syyskuussa. Lopullisesti Ruohosen valinnan hyväksyy kaupunginvaltuusto elokuun lopulla.

Ruohonen kertoo Turun kokoomuksen tiedotteessa ottavansa tehtävän innoissaan vastaan, mikäli kaupunginvaltuusto valitsee hänet elokuussa.

Työsarkana talous ja vaalivuosi

Pätkäkausi kaupunginhallituksen kipparina päättyy Ruohosen osalta näillä näkymin vuoden 2021 kuntavaaleihin. Vaalityöllä on usein tapana vaikuttaa päätöksentekoon kun julkisuudessa tehdään poliittisia irtiottoja. Tässä tuoreella puheenjohtajalla riittää työsarkaa.

– Päätöksentekokykyä koitan parhaani mukaan varjella tehtävässäni, että vaaleista riippumatta saataisiin asioita eteenpäin, Ruohonen sanoo.

Lisäksi työtä teettää talous. Turku päätti viime vuonna laajasta talouden sopeuttamisohjelmasta, kun alijäämää arvioitiin vuoden 2019 talousarviossa kertyvän noin 60 miljoonaa.

Lopulta alijäämä jäi pelättyä pienemmäksi ja tilinpäätös oli pakkasella 36 miljoonaa euroa. Sitten tuli maaliskuu ja koronavirus.

Säästötoimenpiteet ovat Ruohosen mukaan mahdollisesti Turun tämän hetken keskeisin poliittinen kysymys.

– Aika hankala taloustilanne kaupungilla on edessä koronan jälkeen ja muutenkin. Siihen liittyen voi tulla vielä lisäkustannuksia. Välttämättä siitä ei olla vielä selvittykään, Ruohonen sanoo.

Ruohonen kertoo pyrkivänsä vauhdittamaan sopeuttamisohjelmaa, joka ei vielä kaikilta osin ole käytössä.

– Todennäköisesti lisää säästökohteita pitää etsiä. Mitkään keinot eivät ole poissuljettuja, Ruohonen toteaa.

Lue lisää:

Korona vie Turun taloutta alaspäin – alijäämä kolminkertaistui talousarviosta

Laitilan kaupunginjohtajaksi valittu Lauri Kattelus jättää Turun kaupunginhallituksen haikein mielin