Kymmeniä pelimannivideoita, iltakonsertteja ja työpajoja – Kaustisen festarit soivat tänä kesänä verkossa

Festivaalien ohjelma päivittyy jatkuvasti viikon aikana ja on katsottavissa heinäkuun loppuun.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat
JPP soittaa Kaustisen festivaaleilla.
Lauantai-illan livekonsertissa JPP soittaa toivemusiikkia omasta tuotannostaan.Mats Vuorenjuuri

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat soivat tänä vuonna virtuaalisesti. Festarit avataan osoitteessa www.kaustinen2020.net (siirryt toiseen palveluun) maanantaina 13.7. kello 10.

Ajatuksena oli aluksi tehdä ehkäpä yksi video festivaaliareenalta verkkoon, mutta homma karkasi käsistä.

– Festivaalikaipuu oli niin suuri, että se laittoi pyörät pyörimään ja nyt ollaan sitten tässä pisteessä! sanoo ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki.

Sivustolla on monta sisältökokonaisuutta, kuten Lasten Kaustinen, pelimannimusiikki ja kansantanssia. Ne päivittyvät joka päivä kello 10.

Pääosassa on pelimannimusiikki. Kymmenet porukat ovat lähettäneet omia videoitaan, joiden kesto vaihtelee yhdestä kappaleesta konsertteihin.

Videoita on toistaiseksi kertynyt 70, ja lisää on tulossa, sillä ilmoittautumisaika kestää 5.7. asti.

– Matalaa kynnystä, iloista mieltä ja rohkeutta, niin se hyvä sieltä sikiää myös muille, kannustaa Hakamäki. ** **

Lisäksi järjestetään työpajoja ja workshopeja, joissa voi opetella uusia kappaleita tai tekniikoita. Kansanmusiikki-instituutin radiosta voi kuunnella arkistojen aarteita, lisäksi päivittäin julkaistaan päivän vieraan videohaastattelu.

Iltakonserteista kolme on nauhoitettu ennakkoon, viimeiset kolme nähdään suorina. Ennakkoon nauhoitetut konsertit on taltioitu erilaisissa, Kaustisen henkeä eri näkökulmista valottavissa paikoissa.

Purppuripelimannit soittaa Kaustisella Pelimannitalossa.
Maanantai-illan nauhoitetussa avajaiskonsertissa kuullaan muun muassa Purppuripelimanneja.Krista Jarvela

Avajaiskonsertti Pelimannitalosta juhlistaa Aaro Kentalan syntymän 100-vuotisjuhlaa. Konsertissa kuullaan muun muassa Purppuripelimanneja.

Tiistain konsertissa Pauanteelta soittaa shamaaniviulisti Tuomas Rounakari, keskiviikon konsertti taas tulee siltatansseista tunnetulta Penttilän sillalt.a

Livekonserteissa torstaina on tarjolla Konsta Jylhä -teemainen konsertti muun muassa Tallarin isännöimänä. Perjantain annista vastaavat eteläpohjalaiset Bill Hota ja Haka ja lauanatina JPP soittaa toivemusiikkia omasta ohjelmistostaan

Sunnuntaina festarit päättää yhteissoitto Mauno Järvelän johdolla.

Festivaalit kestävät saman ajan kuin varsinaisten juhlienkin piti kestää. Koko sisältö on katsottavissa heinäkuun loppuun saakka.

Käytännöstä parhaat palat uudesta toimintatavasta saatetaan ottaa käyttöön myös tulevina vuosina.

– Kyllä tässä rinnalla on mietitty koko ajan sitä, mikä olisi järkevää jättää käytäntöön jatkossa. Näitä asioita tässä harjoitellaan ja puntaroidaan.

Kaustisella juhlitaan sittenkin tänä vuonna: heinäkuussa vietetään nettifestivaaleja kansanmusiikkijuhlien hengessä

Osalle tapahtumista etsitään vaihtoehtoisia toteuttamistapoja: Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat suunnittelee striimikonsertteja