Hyppää sisältöön

Kouvolassa sataa kaatamalla, Kotkassa peruttiin Rankin-risteilyt – myrsky yltyy iltaa kohden

Kaatuneet puut ovat työllistäneet pelastuslaitosta eri puolilla Kymenlaaksoa.

Tiistai on ollut Kouvolassa sateinen. Kuva: Antro Valo / Yle

Tiistai on Kymenlaaksossa epävakainen. Ilmatieteen laitoksen mukaan iltapäivästä alkaen voi sataa yli 50 millimetriä vuorokaudessa, mikä vastaa tyypillistä koko kesäkuun sademäärää.

Sade voi saada esimerkiksi alikulut tulvimaan ja lisätä vesiliirron vaaraa liikenteessä.

Esimerkiksi Pyhtään lentokentällä mitattu sademäärä (siirryt toiseen palveluun)oli alkuillasta vajaat 43 millimetriä kuuden tunnin aikana. Kouvolan Anjalan havaintoasemalla sademäärä oli vajaat 17 millimetriä. Muilla maakunnan mittausasemilla sademäärät olivat pienempiä.

Ilmatieteen laitos varoittaa (siirryt toiseen palveluun)illasta alkaen myös vaarallisen voimakkaasta länsituulesta maa-alueilla. Tuulen nopeus puuskissa on 20 metriä sekunnissa.

Tuuli voi aiheuttaa vahinkoja ja paikoin myös yhtenäisiä vahinkoalueita. Paikallisesti voi syntyä suurta raivaustarvetta ja esimerkiksi pitkiä sähkökatkoja.

Sähkökatkoja ja kaatuneita puita

Kymenlaaksossa sähköt olivat kello 16:n jälkeen poikki sadoilta asiakkailta Kouvolassa, Haminassa ja Vehkalahdella.

Muuttuvaa sähkökatkotilannetta voi seurata sähkökatkokartan (siirryt toiseen palveluun) kautta.

Kaatuneet puut ovat työllistäneet pelastuslaitosta eri puolilla Kymenlaaksoa.

Kouvolassa pelastuslaitokselle tuli noin kello 15:n ja 16:n välillä toistakymmentä tehtävää, joissa oli kyse yksittäisen puun kaatumisesta.

Vettä roimii Kymijokeen Kuusankoskella. Kuva: Antro Valo / Yle

Suurin osa tehtävistä oli Kouvolan, Kuusankosken ja Korian alueella. Lisäksi pelastajat lähtivät vahingontorjuntatöihin Anjalaan ja Enäjärvelle, jossa puu oli katkaissut kaatuessaan sähkölinjan.

Vastaavia tehtäviä on ollut myös eri puolilla Etelä-Kymenlaaksoa.

Puiden raivaamisen lisäksi pelastuslaitos hälytettiin iltapäivällä vahingontorjuntatöihin Kouvolan Voikkaalle, jossa oli valunut vettä kellariin.

Jaana-alus jäi rantaan

Merellä Suomenlahden itäosassa Ilmatieteen laitos varoittaa länsimyrskystä. Myrsky voi iltapäivästä alkaen aiheuttaa vaikeuksia ja vaaratilanteita meriliikenteelle.

Odotettavissa on myös kohtalaista aallokkoa, joka voi olla vaarallinen huviveneille ja pienille aluksille.

M/s Jaana päätti perua tiistain Rankin-reissunsa jo aamulla. Moni ei edes halua matkustaa sadesäällä saareen. Kuva: Angela Nurmi / Yle

Kotkasta Rankkiin liikennöivä m/s Jaana -alus jätti merille lähdön väliin jo tiistaiaamuna, vaikka merelle olisi voinut tuulen puolesta vielä periaatteessa lähteäkin.

– Emme lähteneet ajamaan, vaan jäimme tuulen ja sateen vuoksi rantaan. Sää rajoittaa matkustajien tuloakin, ei kukaan viitsi lähteä saareen kastumaan. Ja myrsky saattaa yllättää tuolla merelläkin, aluksen päällikkö Kai Savolainen kertoo.

Isommalla yhteysalus Otavalla ei ollut vielä alkuiltapäivästä päätetty, kuinka illan Haapasaaren-reitin käy. Yhteysalus oli lähdössä Haapasaaren suuntaan kello 17.

– Teen päätöksen yleensä vähän ennen lähtöä tällaisissa tapauksissa. Katsotaan viimeiset säätiedotukset paristakin eri paikasta, aluksen päällikkö Tommi Rapp kertoo.

Myöhemmin iltapäivällä Finnferries tiedotti, että Otava liikennöi poikkeuksellisesti Kirkonmaan pohjoislaituriin.

Lue myös:

Yle seuraa: Päivö-myrsky pyyhkäisee Suomen yli – vettä sataa paikoin jopa 100 mm vuorokaudessa, tuuli puuskissa 25 m/s

Kohta sataa ja lujaa – paikoin taivaalta tulee koko kesäkuun normaali sademäärä yhdessä päivässä