Keski-Suomi sai 9 miljoonaa euroa sote-uudistuksen valmisteluun – "Ei olla hankkeessa onnistuttu, jos tämä ei näy kuntalaisille parempana palveluna"

Nyt saadun rahoituksen turvin on tarkoitus parantaa muun muassa hoitoon pääsyä.

Keski-Suomi
hoitaja työssään
Tulevaisuudessa terveydenhuollossa voi olla entistä enemmän sähköisiä palveluja tarjolla. Kuvituskuva. Laura Hyyti / Yle

Keski-Suomi on saanut sote-uudistuksen valmisteluun 9 miljonaa euroa. Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi (siirryt toiseen palveluun) (stm.fi) rahoituksen tiistaina 30. kesäkuuta.

Keski-Suomen kunnat ja sote-kuntayhtymät hakivat yhdessä valtionavustuksia sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen maakunnassa.

Uudistuksilla on tarkoitus parin seuraavan vuoden aikana muun muassa parantaa hoitoon pääsyä ja purkaa jonoja.

Jonojen purussa aiotaan hyödyntää ainakin etäpalveluja. Rahoituksen turvin edistetään myös potilas- ja asiakastietojärjestelmän käyttöönottoa (siirryt toiseen palveluun) (jyvaskyla.fi).

– Tavoitteena on laajempialaiset ja paremmin kohdistuvat palvelut asiakkaalle. Terveyspalvelujen rinnalle tuodaan entistä enemmän erilaisia sosiaalihuollon palveluita ja muita tarpeellisia palveluita. Aletaan puhua enemmänkin sotekeskuksista kuin pelkistä terveysasemista. Se on muutoksen tavoite, kertoo hankehallinnoijana toimivan Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo.

Uudistustyössä keskitytään ennen kaikkea arjesta nouseviin haasteisiin.

– Hakemukset valmisteltiin kaikkien Keski-Suomen kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajien yhteistyönä. Hankkeiden perustaksi nostettiin arjesta yhteisesti tunnistetut ongelmat, joihin Keski-Suomessa on tartuttava perustason palveluiden vahvistamiseksi ja sähköisen asioinnin kehittämiseksi, kuvailee Kallimo.

– Pääpaino on perustason sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisessä ja silloinhan me ei olla hankkeessa välttämättä onnistuttu, jos tämä ei näy kuntalaisille aidosti ja oikeasti toisentyyppisenä ja parempanakin palveluna.

Niille keskisuomalaisille, jotka pelkäävät sosiaali- ja terveyspalvelujen karkaamista kauas omasta kunnasta ja verkkoasioinnin lisääntymistä entisestään Kallimo toteaa, ettei sotepalveluja voi koskaan viedä puhtaasti verkkoon.

– Sähköinen asiointi on luonnollinen kehitys. Sotepalvelut ovat myös perinteisesti kivijalkapalveluakin ja sitä, että ihmisiä pitää fyysisesti kohdata. On myös eri sukupolvia ja erilaisia ihmisiä palvelujen käytön suhteen. Sähköiset palvelut monipuolistavat sotepalvelujen käyttömahdollisuutta ja niillä voidaan tavoittaa joitain asiakasryhmiä nykyistä helpomminkin.

Nyt maakuntaan myönnetty rahoitus jakautuu kahteen kokonaisuuteen (siirryt toiseen palveluun) (stm.fi).

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeelle myönnettiin noin 3,6 miljoonan euron rahoitus ja Keski-Suomen sote-rakennehankkeelle noin 5,4 miljoonan euron rahoitus.

Hankkeisiin haettiin jo kevään aikana yli kahtakymmentä työntekijää. Tehtäviin saatiin lähes 300 hakemusta. Hakemukset on käsitelty ja osa haastatteluista tehty.

Valtionavustus pieneni Keski-Suomen alun perin hakemasta 13 miljoonasta noin 9 miljoonaan euroon ja tämä tarkoittaa sitä, että myös hankkeen työntekijöiden määrää tarkentuu myöhemmin.

Lue lisää:

Tervetuloa sote-keskukseen! Joko tämä nyt onnistuu, kun Marinin hallitus vuorostaan parantaa perusterveydenhuoltoa?