Roskikset ovat tursunneet puistoissa kevään ja kesän aikana – myös eläimet voivat levitellä roskia liian täydestä roskiksesta

Jyväskylän kestävä kehitys Japa ry kampanjoi kolmen viikon ajan roskien viemisestä roskikseen.

Jyväskylä
Roskia maassa roskiksen vieressä.
Liian täysi roskis houkuttelee eläimiä ja lintuja levittelemään roskia ympäriinsä. Arkistokuva.Heli Kaski / Yle

Roskat eivät aina meinaa osua roskikseen, vaikka se olisi näköetäisyydellä.

Jyväskylän kestävä kehitys Japa ry on aloittanut yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa kampanjan, jossa muistutetaan, miten helppoa roskan vieminen roskiin on. Kaupungin yleisten alueiden siisteys on puhuttanut pitkin kevättä, kun roskikset ovat pursuilleet suosittujen oleskelupaikkojen ympäristössä, Japa ry:n toiminnanjohtaja Anna Sarkkinen toteaa.

– Erityisesti kevään ja alkukesän aikana, kun kelit on ollut hyvät. Myös poikkeustilanne on aiheuttanut sen, että noutoruuan määrä on kasvanut paljon. Ilahduttavasti ihmiset on käyttäny paikallisia palveluita ja käyny hakemassa ruokaa. Toki se tuo roskiskapasiteetille omat ongelmansa.

Sitä mukaa myös roskikset ovat täyttyneet, eikä lähin roskis välttämättä olekaan tyhjä.

– Hyvällä tahdolla on laitettu roskiksen viereenkin, mutta ainoat puistossa liikkujat ei ole ihmiset, vaan sieltä saattaa välipalaa käydä hakemasssa myös eläimet, niin roskat myös leviää helposti, Sarkkinen sanoo.

Lue myös:

Jyväskylässä roskikset pullistelevat ja puistoissa lojuu pizzalaatikoita, kuppeja ja kippoja – kaupungin mukaan roska-astioiden tyhjennysvälin tihennyksiin ei ole resurssia

Roskariesaan on luvassa helpotusta Jyväskylässä – kaupunki lisää roskiksia sataman alueelle