Maakunnat saivat rahaa sote-valmisteluun – nyt uudistetaan palveluja myös käytännön tasolla

Pohjalaismaakunnat saivat miljoonia uudistaakseen sote-palveluja käytännön tasolla.

sote-uudistus
Tyytyväisyys palveluihin voidaan ilmaista hymynaamalla esimerkiksi terveyskeskuksen aulassa.
Tyytyväisyys palveluihin voidaan ilmaista hymynaamalla esimerkiksi terveyskeskuksen aulassa. Elina Niemistö / Yle

Paljon parjatun sote-uudistuksen yhteydessä tehdään paljon käytännön työtä ja uudistetaan suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja ihan konkreettisesti.

Tänään on maakunnille jaettu alueellisen valmistelun rahat, jotta käytännön valmistelutyötä voidaan entistä kiivaammin jatkaa.

Vuoden 2022 loppuun saakka jatkuvassa valmistelussa pureudutaan toki rakenteisiin, mutta päästään käsiksi myös käytännön palveluihin.

– Kyllä luulen, että päästään. Edellisessä uudistuksessa tehtiin jo yhtenäistämistä ja asioiden miettimistä eri tavalla, että ihmiset olisivat tasa-arvoisia palvelujen suhteen maakunnassa. Nyt jatketaan muun muassa hanketta, jossa perhekeskuspalveluita kehitetään tasavertaisiksi, sanoo Ilmajoen sosiaalijohtaja, Etelä-Pohjanmaan hankevalmistelija Tytti Luoto.

Työlistalla ovat myös muun muassa seitsemän päivän hoitotakuu ja nuorten mielenterveyspalvelujen edistäminen.

Lue seuraavaksi: Tervetuloa sote-keskukseen! Joko tämä nyt onnistuu, kun Marinin hallitus vuorostaan parantaa perusterveydenhuoltoa?

Myös rakenneuudistus jatkuu

Valtionavustusta jaettiin tänään kahteen isompaan kokonaisuuteen. Tulevaisuuden sote-keskus -uudistukseen jaettiin yhteensä 70 miljoonaa euroa. Etelä-Pohjanmaalle myönnettiin 2,8 miljoonaa euroa, Pohjanmaa sai 2,6 miljoonaa ja Keski-Pohjanmaa 1,6 miljoonaa.

Tulevaisuuden sote-keskus keskittyy juuri palvelujen kehittämiseen. Etelä-Pohjanmaalla se on Seinäjoen kaupungin hallinnoima hanke.

Toinen laaja kokonaisuus on rakenneuudistus, jota hallinnoivat sairaanhoitopiirit. Rakennehankkeisiin varattiin 120 miljoonaa euroa. Ne keskittyvät mm. palveluverkkoa koskeviin selvityksiin ja suunnitelmiin, tieto- ja viestintäteknisten ratkaisujen yhtenäistämiseen sekä muiden kustannusten hillintään liittyvien toimenpiteiden valmisteluun.

Rakenneuudistusrahaa varattiin Etelä-Pohjanmaalle 3,2 miljoonaa, Pohjanmaalle 6,5 miljoonaa ja Keski-Pohjanmaalle 2,6 miljoonaa. Pohjanmaan osuus on suuri siksi, että se sisältää erillisen kehittämishankkeen, jota tehdään yhdessä muiden Suomen sote-kuntayhtymien kanssa. Pohjanmaa on toiminut hankkeessa hakijana.

Lue myös: Analyysi: Uusi sote-malli ei murehdi säästöistä, mutta rahasta revennee vielä riitoja