Rakennustyömailla todettu useita tautiryppäitä – Rakennusliiton mukaan koronakaranteenia ei usein noudateta: "Se on tuurissa, miten käy"

Rakennusliiton puheenjohtajan mukaan komennusmiehet asuvat niin sumpussa, että korona on vain ajan kysymys.

tartuntataudit
Meyer Turun telakka
Meyer Turku kertoo, että viisi telakalla työskennellyttä on koronatartunnan saaneiden joukossa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomessa rakennustyömailla on todettu useita tautiryppäitä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Rakennustyömailla työskentelee monista maista lähtöisin olevia työntekijöitä ja he majoittuvat usein ahtaasti, mikä lisää riskiä sairastua koronavirukseen.

THL julkaisi toimintaohjeet (siirryt toiseen palveluun), miten rakennustyömailla pitäisi toimia. Lähtökohtana on, että sairaana ei saa tulla työpaikalle.

Tartuntoja ainakin Turussa ja Helsingissä

Sunnuntaina kerrottiin, että Turussa oli useita tartuntoja Turun telakalla työskentelevien keskuudessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todettiin viime viikon aikana kymmenen koronavirustartuntaa. Näistä yhdeksän todettiin ulkomaisten työntekijöiden asuntolassa Turussa.

Meyer Turku tiedotti myöhemmin, että tartunnan saaneista viisi henkilöä on työskennellyt Turun telakalla verkostoyrityksessä.

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi puolestaan ensimmäisenä, että rakennusyhtiö Lehto Groupin rakennustyömaalla pääkaupunkiseudulla on todettu koronavirustartuntoja.

Lehto Groupista kerrottiin Helsingin Sanomille, (siirryt toiseen palveluun) että rakennustyömaahan liitettyjä tartuntoja on raportoitu yhteensä 12 noin kahden viime viikon aikana.

Rakennusliitto: Ahtaat ja alkeelliset asumisolot syynä

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kertoo Ylelle, että koronatapauksia oli myös ainakin keväällä ulkomaisten rakennusmiesten keskuudessa Helsingissä. Hän pitää syynä tautitapauksiin ahtaita ja alkeellisia asumisoloja.

– Kymmenen miestä asui Helsingissä pienessä tilassa ja käytti samaa vessaa, suihkua ja keittotiloja, hän sanoo.

Harjuniemen mukaan on ajan kysymys, milloin tautitapauksia tulee enemmän.

Suomessa on arviolta 20 000 ulkomaista rakennustyöntekijää. Yhteensä rakennuksilla on noin 100 000 työntekijää.

– Komennusmiesten osalta korona on aito riski. Asumisolot eivät vastaa sitä, mitä asiallisesti vaaditaan. Mikäli jollakin on virusta, se tarttuu helposti.

Isoja työmaita on nyt esimerkiksi Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

THL: Karanteenia pitää noudattaa

THL:n mukaan omaehtoista karanteenia on syytä noudattaa, mikäli työntekijä tulee Suomeen ulkomailta. Vain Baltian maista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista saapuville ei suositeta karanteenia. Omaehtoisessa karanteenissa rajoitetaan tarpeettomia lähikontakteja 14 vuorokauden ajan. Vain työpaikan ja asuinpaikan välillä liikkuminen ja muu välttämätön liikkuminen on sallittu.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi sanoo, että osa rakennusyhtiöistä hoitaa asiat hyvin, osa huonosti. Omaehtoista karanteenia ei hänen tietonsa mukaan noudateta monissa paikoissa.

– Osassa jätetään asiat korkeimman käsiin. Karanteeni ei ole realisoitunut ja se on tuurissa, miten käy.

Rakennusmiehet asuvat usein kerrostalossa, vanhassa omakotitalossa, kontissa tai parakissa. Samassa kämpässä on Harjuniemen mukaan usein monta työntekijää.

THL:n mukaan tartuntojen torjunnasta pitäisi huolehtia myös majoituksessa.

Lue lisää:

Turussa löytyi kuluneen viikon aikana yhdeksän tartuntaa ulkomaisten työntekijöiden asuntolassa – viisi työskentelee Meyerin telakalla