Hyppää sisältöön

Sako paukuttaa uusia ennätyksiä ja palkkaa lisää työvoimaa – vuodessa 110 000 kivääriä ja 10 miljoonaa patruunaa

Asetehdas Sako on solminut uuden yhteistyön Puolustusvoimien kanssa itselataavista tarkkuuskivääreistä.

Sakon uutuuskivääri S20 on suunniteltu vaativalle metsästäjälle
Sakon uutuuskivääri S20 on suunniteltu vaativalle metsästäjälle

Riihimäellä toimivan asetehdas Sakon menestys jatkuu vahvana. Koronakriisistä huolimatta yhtiön tilauskanta on jopa kasvanut, kertoo toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.

Viime vuonna tehdyt tuotantoennätykset voivat ylittyä tänä vuonna, ennakoi Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Sako valmisti viime vuonna ennätykselliset 110 000 kivääriä ja 10 miljoonaa patruunaa. Karjalainen pitää mahdollisena, että ennätykset saattavat parantua tänä vuonna.

Markkinajohtaja monessa maassa

Viime aikoina Riihimäelle on palkattu uutta nuorta ja osaavaa väkeä. Erityisesti suunnitteluun ja markkinointiin on saatu lisää tekijöitä. Tällä hetkellä Sako työllistää lähes 300 henkeä, heistä noin 15 henkeä lataamossa naapurikunnassa Hausjärvellä.

Sako on tällä hetkellä markkinajohtaja muun muassa Pohjoismaissa, Kanadassa, Englannissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Yhdysvalloissa Sako on haastajan roolissa, mutta sielläkin tilausmäärät ovat kasvaneet. Yhdysvalloissa asetehtaat valmistavat paljon halpoja kivääreitä, joiden valmistuksesta Sako ei ole kiinnostunut, kuittaa Karjalainen.

Tarkkuuskivääreille kotimainen valmistaja

Toimitusjohtaja Raimo Karjalainen on tyytyväinen toukokuun lopulla Puolustusvoimien kanssa solmittuun aiesopimukseen itselataavien tarkkuuskiväärien valmistuksesta. Vaikka kappalemääräisesti kyse ei ole suurista määristä, se tuo tehtaalle lisää kehitystyötä, jota voidaan hyödyntää muissakin tuotteissa.

Puolustusvoimissa puolestaan ollaan tyytyväisiä siihen, että tarkkuuskivääreille on olemassa kotimainen valmistaja, sanoo everstiluutnantti Vesa Volanen Maavoimien esikunnasta.

– Se on Puolustusvoimien etu, että meillä on kotimainen toimittaja. Kriisitilanteissa saamme luotetusti tuotetukea, varaosia ja huoltoa, toteaa Volanen.

Itselataavia aseita Sakossa on valmistettu viimeksi 1990-luvun loppupuolella, jolloin rynnäkkökiväärien valmistus lopetettiin.

– Me uskomme, että tarkkuuskivääreistä tulee uusi tukijalka toimintaamme, sanoo Karjalainen.

Metsästäjät entistä vaativampia

Uusissa asemalleissa korostuu muunneltavuus. Uusin kiväärimalli S20 on modulaarinen ase, ”hybridikivääri”, jollaista muilla asevalmistajilla ei ole, esittelee Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.

Aseissa tulee olla muokkausmahdollisuuksia, sanoo kiväärien tuotepäällikkö Taneli Pokkinen. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Kivääripuolen tuotepäällikkö Taneli Pokkinen toteaa, että metsästäjät ovat entistä vaativampia.

– Täytyy olla muokkausmahdollisuuksia. Uusia materiaaleja, kuten hiilikuitua, erilaisia komposiitteja ja metalliseoksia hyödynnetään enemmän. Rakenteiden tulee olla lujempia ja kestävämpiä. Lisäksi elektroniikka tulee entistä tärkeämmäksi osaksi kokonaisuutta.

Metsästys pitänyt pintansa

Karjalainen katsoo, että metsästys on harrastuksena pitänyt aika hyvin pintansa. Yksi syy voi olla luomulihakeskustelu ja luomulihan arvon nousu, joka näkyy uusina metsästyksen harrastajina.

Myös metsästysseurat ovat heränneet varmistamaan omaan tulevaisuuttaan. Kun aiemmin seuroihin oli vaikea päästä, nyt uudet harrastajat toivotetaan tervetulleiksi.

Sako on tyytyväinen Berettaan

Sako on nykyisin italialaisen perheyritys Berettan omistuksessa. Sakossa omistajiin ollaan tyytyväisiä, sillä he näkevät asiat pitkällä perspektiivillä.

Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen ja Hiiden hirvi, patsas Suomen suurimmasta hirvestä, joka kaadettiin Sakon aseella marraskuussa 1982. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

– Omistajamme haluaa, että me varmistamme pitkän aikavälin kannattavuuden ja kasvun. Perheyhtiössä työtä tehdään pitkäjänteisesti, eikä se elä kvartaalitaloutta, kuten pörssiyhtiöt.

Esimerkiksi viime vuosien aikana tehdyt tehdasrakennusten peruskorjaukset tehtiin ajatuksella, että rakennukset ovat hyvässä kunnossa vielä sadan vuoden päästä, kiittelee Karjalainen.

.
.