1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. lastensuojelu

Lastensuojeluilmoitusten määrä kaksinkertaistui kymmenessä vuodessa – asiantuntija: "Lastensuojelu ei tapahdu tyhjiössä"

Kuuden suurimman kaupungin tilastojen perusteella eniten ilmoituksia tekevät poliisi, koulut ja terveydenhuolto.

Lastensuojeluilmoitusten määrään vaikuttaa se, että yhä useampi viranomainen on velvollinen tekemään ilmoituksen. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Lastensuojeluilmoitusten määrä on kaksinkertaistunut 10 vuodessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viime vuonna tehtiin yhteensä 156 200 ilmoitusta. Määrä kasvoi seitsemän prosenttia edellisestä vuodesta. Ilmoitukset koskivat 83 090 lasta ja 2 656 nuorta. Yhtä lasta kohti tehtiin keskimäärin 1,8 ilmoitusta.

Vuonna 2009 lastensuojeluilmoituksia tehtiin 79 600 kappaletta 53 286 lapsesta. Myös ilmoitusten kohteena olevien lapsien määrä on siis kasvanut huomattavasti.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eniten ilmoituksia viranomaisilta

Lastensuojelun keskusliiton erityisasiantuntijan Anna Tiilin mukaan ilmoitusten määrän kasvu liittyy osaltaan siihen, että ilmoituksen tekemisen kynnystä on madallettu ja yhä useampi viranomainen on velvollinen tekemään ilmoituksen.

– Sinänsä on hyvä asia, että toimitaan silloin, kun tunnistetaan, että lapsen tilannetta on arvioitava sosiaalihuollossa. Toki voidaan pohtia, saadaanko peruspalveluista riittävästi tukea, Tiili sanoo.

Kuuden suurimman kaupungin tilastojen perusteella eniten lastensuojeluilmoituksia tekevät terveydenhuollon ammattilaiset, poliisi ja koulut.

Nuorten ongelmat monimutkaisia

Ilmoitukset kohdistuvat erityisesti 13 vuotta täyttäneisiin lapsiin. Nuoret ovat myös vahvasti edustettuina huostaanotettujen ja kiireellisesti sijoitettujen määrissä.

– Tämä saattaa kertoa siitä, että ei ole onnistuttu kehittämään nuorille oikeanlaisia palveluita. Nuorilla ongelmat ovat hyvin monimutkaisia, usein kyse on ongelmien vyyhdistä, Tiili sanoo,

Vuonna 2015 astui voimaan sosiaalihuoltolain uudistus, jossa lastensuojelun painopistettä siirrettiin ennaltaehkäiseviin palveluihin. Tiilin mukaan olisi hyvä arvioida, onko muutoksella saavutettu niitä laadullisia tavoitteita, joita sillä haettiin.

– Lastensuojelu ei tapahdu tyhjiössä, vaan tarvitaan eri toimijoiden yhteistyötä. Jos esimerkiksi ennaltaehkäisevät tai mielenterveyspalvelut eivät toimi, sillä on vaikutusta lastensuojeluun.

Lisää aiheesta:

Koronakriisi heikensi jo aiemmin huonoimmassa asemassa olevien lasten elämää – työryhmä kaipaa ripeitä toimia tilanteen korjaamiseksi

Kriisipuhelimen päällikkö: "Tilanteet ovat kärjistyneet, ihmiset voivat huonosti" – keskusteluapua tarjoavissa palveluissa varaudutaan kiireiseen loppukesään

Lapsiperheiden avuntarve on nyt kova eikä hellitä hetkessä – avustusjärjestön tiiminvetäjä: "Jouluun asti puretaan näitä jonoja"