Kuka junaili 150 000 ekstaasitablettia Suomeen? Syyttäjä: Suuren huume-erän salakuljetuksen taustalla kaksi United Brotherhoodin jäsentä

United Brotherhoodin jäseniä on jälleen syytettyinä Suomen suurimpaan ekstaasitakavarikkoon liittyvässä jutussa.

huumausainerikokset
Ekstaasi
Harvinaisen suuri huumelasti vaihtoi omistajaa Lahdessa Merrasjärven uimarannalla helmikuussa 2019. Poliisi seurasi huumelastin vastaanottajaa tämän asuntoon ennen kiinniottoa.Poliisi

Rikollisjärjestö United Brotherhoodia koskevassa laajassa oikeudenkäynnissä aloitettiin tiistaina Lahden laajan ekstaasijutun käsittely. Ekstaasin maahantuontia on käsitelty aiemminkin oikeudessa. Huumelastin vastaanottanut mies on saanut tuomionsa, mutta sen jutun tutkinnassa jäi selvittämättä, kuka huumeet junaili Suomeen.

Nyt syytteessä on kaksi UB:n lahtelaisjäsentä, jotka syyttäjän mukaan organisoivat viime vuoden alussa yli 150 000 ekstaasitabletin maahantuonnin. KRP kertoi alkuvuonna, että UB liittyy ekstaasisatsin salkuljetukseen.

Ennätykselliset 150 000 ekstaasitablettia takavarikoitiin Lahdessa helmikuussa 2019. Poliisi oli saanut vihiä Ruotsista Lahteen kulkeutuvista huumeista. Ekstaasitabletit takavarikoitiin yksityisasunnosta, United Brotherhoodin alaisen Bad Unionin jäseneltä.

Huumeet vastaanottanut lahtelaismies on tuomittu yli kahdeksan vuoden vankeuteen. Syyttäjä katsoo, ettei poikkeuksellisen suuri huume-erä ole voinut olla rikollisjärjestöön vasta liittyneen ihmisen järjestämä.

Syytettyinä nyt olevat miehet ovat olleet ainakin tapahtuma-aikaan UB:n täysjäseniä. Juttukokonaisuudessa on syytettynä lahtelaismiesten lisäksi myös kaksi UB:n helsinkiläisjäsentä. Kaikki kiistävät syytteet törkeistä huumausainerikoksista. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsittelee tapausta syksyyn asti.

Video maksusta heikko todiste?

Syyttäjän mukaan huumelaatikot vastaanottanut kolmekymppinen mies oli vasta vähän ennen toimitusta tullut mukaan United Brotherhoodin alaiseen Bad Union -ryhmään. Syyttäjän mukaan United Brotherhoodiin kuuluvat miehet ovat käskyttäneet alemmassa asemassa olevaa jäsentä.

Muutama päivä huumeiden takavarikosta toinen lahtelaismiehistä matkusti Tuusulaan. Syyttäjän mukaan mies meni kertomaan helsinkiläisille, että ekstaasia ei tule. Mies viipyi kerhotilalla vain kymmenen minuuttia. Syyttäjän mukaan matkan tarkoitus oli ilmoittaa huumekeikan epäonnistumisesta.

Syyttäjän mukaan tapaus on tyypillinen esimerkki siitä, että Bad Unionin jäsenet ovat United Brotherhoodin toiminnassa kaikkein alimmassa asemassa. Heille annetaan riskialtteimmat tehtävät, kuten huumeiden säilyttäminen, toteaa syyttäjä Anna-Riikka Ruuth.

Lahtelaisten sekä helsinkiläisten oikeusavustajat kritisoivat syyttäjien todistelua tulkinnasta. Oikeussaliksi muutetussa Vantaan vankilan liikuntasalissa katsottiin video, jossa syyttäjän mukaan rahakuori vaihtaa omistajaa Helsingin-osaston kerhotilassa.

Avustajat katsovat, ettei huonolaatuiselta videolta voida erottaa, mitä tilanteessa tapahtuu. Toisen lahtelaisjäsenen asianajaja sanoi, että syytteitä vastaan on vaikea puolustautua, sillä syyttäjä ei esitä, miten ja milloin väitetty maahantuonnin järjestely on tapahtunut.