Nyt ravataan taas isommille yleisöille! Koronan vuoksi jäi jakamatta miljoonia euroja palkintoina – näin Vermossa valmistaudutaan illan ajoihin

Tänään keskiviikkona raveihin pääsee suurempi määrä yleisöä, kun koronarajoitukset lieventyvät.

raviurheilu
Vermon ravirata.
Vermon ravikoulun valmentaja Hanna Lepistö ja kilpailujohtaja Miika Lähdeniemi kertovat mistä raviurheilussa on kyse.

Ketään ei varmasti yllätä se, että pelko koronaviruksen leviämisestä pysäytti myös ravikilpailut niin Suomessa kuin Euroopassakin. Paitsi Ruotsissa.

Ruotsi oli ainoa Euroopan maa, jossa ravattiin. Tätä perusteltiin sillä, että raviurheilu on elinkeino ja raviurheilussa on monen ihmisen työpaikka.

  • Suoran lähetyksen Vermosta juonsi Tuulia Thynell.Lähetyksessä selvitettiin muun muassa se, mitä raviyleisön ensikertalaisen pitää ehdottomasti tietää lajin etiketistä ja itse lajista. Vermon sisätiloissa paikkoja on yli 5 000 ihmiselle, miten turvavälit taataan?

Kotimaan koronatauko kesti melko tarkalleen kaksi kuukautta, jona aikana moni suomalainen siirtyi kilpailemaan Ruotsiin. Kun koronarajoituksia höllennettiin, käynnistyi ravitoiminta erikoisluvalla toukokuussa jälleen Suomessakin ja niin hevoset kuin ohjastajatkin palasivat takaisin kotimaan kilpaurille.

Toukokuussa Suomen Hippoksen silloinen puheenjohtaja Juha Rehula arvioi, että kahden kuukauden tauon aikana palkintoja jäi maksamatta vajaat neljä miljoonaa euroa.

Vermon ravikoulun vetäjä Hanna Lepistö toteaakin, että raviurheilu on monelle pelkän harrastuksen sijaan elinkeino eivätkä kustannukset ole korona-aikana vähentyneet.

– Hevoset kuluttavat koko ajan ja niitä pitää hoitaa koko ajan. Jos vertaa vaikka ravintola-alaan, jossa pystytään laittamaan puljut kiinni, niin täällä on koko ajan kuluja. Kun raveihin ei päästä, niin ei ole mahdollisuutta tienata.

In Fokus -niminen ravihevonen
"Ravihevosilla on sama kuin esimerkiksi metsästyskoirilla, että niillä on syntymästä se vietti. Ne nauttivat siitä tekemisestä ja kilpailemisesta", kertoo Vermon ravikoulun vetäjä Hanna Lepistö. Ravihevonen In Fokus odottaa illan kisaa.Matti Myller / Yle

Vermon katsojamäärä ainakin aluksi 500

Yksi tunnetuimpia raviratoja Suomessa on Vermo Espoossa, missä käynnistyvät keskiviikko-ravit tänään iltakuudelta. Poikkeusolojen takia yleisöä pääsee katsomoalueelle rajoitetusti.

Tästä heinäkuun 1. päivästä alkaen yleisöä saa ottaa urheilutapahtumien katsomoihin enemmän kuin 500. Tällöin katsomossa on kuitenkin oltava useita lohkoja tai rajattavia alueita, joihin yleisö voidaan sijoittaa turvaetäisyyksin toisistaan. Eri lohkojen katsojille täytyy myös olla tapahtumapaikalle omat kulkureitit, palvelut ja palveluista vastaava henkilökunta.

Vermon toimitusjohtaja Heikki Häyhä kertoo, että Vermon katsojamäärä tulee olemaan ainakin aluksi 500 eikä alueelle ole vielä suunnitteilla rajattuja sektoreita.

– Se vaatii aika paljon erikoisjärjestelyitä ja lisähenkilökuntaa. Mutta seurataan koko ajan tilannetta. Mikäli pystymme järjestämään sektorit vaivattomasti ja tiedetään, että ihmisiä tulee, niin toki ne avataan siinä vaiheessa.

Vermon ravirata.
Vermon rata on kilometrin mittainen lenkki. Raviradan alueelle mahtuu normaalioloissa noin 23 000 ihmistä.Matti Myller / Yle

Vermossa toteutettiin koronakevään aikana iso rataremontti, johon upposi kaikkiaan 420 000 euroa. Vermon kilpailujohtajan Miika Lähdenniemen mukaan radan pohjana on käytetty samaa materiaalia, josta on tehty Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitoteitä.

– Tämän pitäisi olla tasalaatuista, Lähdenniemi toteaa.

Ravikärryjä Vermossa.
Ravikärryjä Vermon raviradalla.Matti Myller / Yle

Raviurheilulla on pitkät perinteet Suomessa. Täällä raviurheilun ja hevoskasvatuksen valtakunnallinen keskusjärjestö on Hippos (siirryt toiseen palveluun) ry, jonka mukaan ensimmäinen kirjattu tieto ravikilpailun järjestämisestä on vuodelta 1817. Åbo Almänna Tidning -sanomalehdessä oli artikkeli ravikilpailuista Aurajoen jäällä.

Ensimmäinen varsinainen ravirata puolestaan oli Helsingissä Oulunkylään 1884 rakennettu kavioura, Suomessa nykyisin on 43 ravirataa. Raveja järjestetään tavallisesti läpi vuoden jouluaattoa ja joulupäivää lukuunottamatta.

Voit katsoa tallenteen suorasta lähetyksestä klikkaamalla alla olevaa kuvaketta.

Graceful Swamp Vermo ravit raviurheilu ravihevonen
Suorassa lähetyksessä Tuulia Thynellin haastateltavana ovat muun muassa Vermon raviradan toimitusjohtaja Heikki Häyhä ja ravikoulun vetäjä Hanna Lepistö. Videon pääkuva: Hanna Laakso / Hippos. Kuva on vuodelta 2019 Vermosta.

Voit keskustella aiheesta 2.7. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Kuninkuusravien järjestäjät nimetty vuoteen 2025 saakka

Ravit aloittavat urheilukilpailut koronatauon jälkeen – Ohjastaja-valmentaja Harri Koivunen: "Tämä on meille näytön paikka"