Porin ja Helsingin välillä pääsee taas lentämään koronatauon jälkeen

Porin kaupunki laittoi lentojen rahoituksen tauolle maaliskuussa, kun Uudenmaan maakunnan rajat suljettiin.

lentoliikenne
Lentokone Porin lentokentällä
Karhu.aero nousee taas ilmaan 6.7.Jenni Joensuu / Yle

Porin ja Helsingin väliset lennot käynnistyvät koronatauon jälkeen ensi maanantaina. Heinäkuun aikana päivittäisiä lentoja on kaksi molempiin suuntiin. Loppuvuoden aikatauluja ei ole vielä päätetty.

Reittiä liikennöivän Budapest Aircraft Servicen maajohtaja Juha Köykkä kertoo, että tarkoituksena on palata kolmen lennon päivärytmiin mahdollisimman nopeasti.

Lentoyhtiö sopii aikatauluista yhdessä lentoja rahoittavan Porin kaupungin kanssa.

– Näyttää siltä, että ensimmäisen kuukauden aikana ei päästä ennen koronaa olevaan matkustajakeskiarvoon, mutta selkeää matkustustarvetta kuitenkin on. Kaupunki säästää, kun kolmatta lentoa ei vielä tässä vaiheessa lennetä, Köykkä toteaa.

Kaupungin rahoitus ohjaa toimintaa

Porin kaupunki laittoi lentojen rahoituksen tauolle maaliskuussa, kun Uudenmaan maakunnan rajat suljettiin ei-välttämättömältä liikenteeltä.

Pori päätti viime vuonna tukea Porin ja Helsingin välistä lentoliikennettä runsaalla yhdellätoista miljoonalla eurolla muutaman vuoden aikana. Tälle vuodelle tukea oli luvassa 3,2 miljoonaa euroa.

Kaupungin ja lentoyhtiön välisen sopimuksen mukaan koneet eivät lennä tyhjinä. Lennot perutaan vuorokautta ennen lähtöä, jos yhtään lippua ei ole myyty. Juha Köykkä uskoo, että matkustajia tulee riittämään.

– Lentoliikenne pääsi hyvin alkuun ennen koronaa ja tauon aikana on tullut koko ajan kyselyitä, joten koen, että lentoliikenne ja sille myönnetty tuki puolustavat paikkaansa.

Lentoreittien tukeminen nousi keväällä näkyvästi esiin, kun Finnair ilmoitti, ettei se liikennöi useille pienemmille kentille kesällä.

Maakunnissa heräsi pelko, että lentoreittejä lakkautetaan pysyvästi koronan varjolla. Sen jälkeen on käyty keskustelua siitä, kuuluuko maakuntakenttien tukeminen valtiolle tai kaupungeille.

Kotimaanmatkailu keskiössä

Koronaviruksen matkailulle aiheuttamat kansainväliset rajoitukset heijastuvat myös maakuntalentojen tarjontaa.

Jatkolentojen puuttuessa, aamun varhaislentoja ja illan myöhäislentoja ei lennetä tänä kesänä Porista. Aikatauluja muutetaan Juha Köykän mukaan, kunhan Finnairin jatkolennot ja niiden kysyntä palaavat ennalleen.

Toistaiseksi Porin ja Helsingin välisiä lentoja myydään lähinnä työmatkaliikenteen ja kotimaanmatkailun tarpeisiin.

– Kotimaanmatkailu on nousussa ja haluamme ottaa siitä osamme. Liput tulivat myyntiin tällä viikolla ja kauppa käynnistyi heti. Ensimmäisen viikon täyttöaste ei varmaan ole ihmeellinen, mutta kyllä se siitä lähtee, Köykkä uskoo.