Herätys: Päivö-myrsky tekee tuhojaan, kotihoidon tuen kuntalisä pitää äidit pidempään kotona, Putin sinetöinee tänään valta-asemansa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pelastuslaitos raivaa tielle kaatunutta puuta Miehikkälässä.
Pelastuslaitos raivaa tielle kaatunutta puuta Miehikkälässä.Noora-Liia Rautio

Päivö-myrskyn jäljiltä yli 50 000 taloutta sähköttä Itä-Suomessa

Tiistaina Suomen yli pyyhkäissyt Päivö-myrsky on koetellut etenkin itäistä Suomea. Itä-Suomessa on edelleen yli 50 000 taloutta sähköttä. Sähköjen palauttaminen saattaa viedä useita päiviä.

Tällä hetkellä sateita aiheuttavan matalapaineen keskus on Kainuussa ja tämän päivän aikana myrsky etenee kohti pohjoista. Kainuun sähköverkkoyhtiö Kajaven alueella sähköt olivat poissa lähes 6 000 kodissa aamulla. Päivön perässä Suomeen rantautuvat rajut ukonilmat, joista varoitetaan laajalti Etelä-Suomessa.

Voit seurata Päivö-myrskyn etenemistä ja vaikutuksia tänään tästä artikkelista.

Kotihoidon tuen kuntalisä pitää keskituloiset äidit pidempään pois töistä

Lapsi leikkii.
Naantalissa iso osa lapsista on jäänyt kotihoitoon. Kuvituskuva.Tiina Jutila / Yle

Vielä julkaisemattoman väitöskirjatutkimuksen mukaan kuntalisä houkuttelee pienituloisten lisäksi myös keskituloisia äitejä jäämään pidemmäksi aikaa kotiin hoitamaan lasta. Kun lapset aloittavat hoidossa myöhemmin, he hyppivät vähemmän päiväkodin ja kotihoidon sekä eri varhaiskasvatuspaikkojen välillä.

Yli 500 hengen yleisötapahtumat ovat nyt sallittuja ulkona, kolmella ehdolla

Yleisö tanssii DJ Club Old Fartsin keikalla Naamat-festareilla Muuramessa.
Yleisö tanssii DJ Club Old Fartsin keikalla Naamat-festareilla Muuramessa. Kuva vuodelta 2016.Matti Myller / Yle

Yleisötilaisuuksia koskevia koronavirusrajoituksia lievennetään tästä päivästä alkaen. Nyt voidaan järjestää tietyin ehdoin ulkona tapahtumia, joihin osallistuu yli 500 henkeä. Muutos vaikuttaa esimerkiksi jalkapallo-otteluiden järjestämiseen, mutta se pätee myös muun muassa festivaaleihin, kesätapahtumiin ja muihin kulttuuritapahtumiin.

Putin sinetöi tänään valta-asemansa – Venäjän perustuslakiuudistuksen uskotaan menevän helposti läpi

Moskovalaiset äänestävät Venäjän perustuslakiuudistuksesta.
Venäjällä äänestetään perustuslakiuudistuksesta poikkeuksellisissa olosuhteissa.Grigori Vorobjov / Yle

Viikon kestänyt äänestys Venäjän perustuslakiuudistuksesta päättyy tänään. Äänestäjien uskotaan olevan uskollisia Kremlille, mikä takaisi presidentti Vladimir Putinille teoreettisen mahdollisuuden jatkaa presidenttinä vuoteen 2036 asti.

Rankkasateita ja kovaa tuulta

Keskiviikon iltapäiväkartta.
Joonas Koskela / Yle Sää

Suomen yli pohjoiseen liikkuu sateita ja vettä sataa paikoin runsaasti. Keskiviikkona matalapaine liikkuu Lapin ylle ja pohjoisessa sataa runsaasti vettä. Tuulet heikkenevät Etelä- ja keskiosassa maata sää jatkuu epävakaisena ja paikoin tulee edelleen voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja.

Varoituksia muun muassa tuulesta ja sateista on nyt runsaasti. Voimassa olevat varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.