1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Lähteet: Trumpille kerrottiin jo helmikuussa Venäjän tapporahoista ja yhdysvaltalaissotilaiden kuolemista Afganistanissa

Valkoinen talo korostaa yhä, ettei väitteitä tapporahoista ole vahvistettu.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa 24. kesäkuuta. Kuva: Saul Loeb / AFP

Presidentti Donald Trump sai kirjallisen muistion jo helmikuussa yhdysvaltalaisten sotilaiden kuolemista ja Venäjän tapporahojen kytköksestä. Asiasta kertoi tiistaina New York Times (siirryt toiseen palveluun), jolle asian vahvistaa kaksi lähdettä. Tieto kirjattiin presidentin päivittäiseen taustamuistioon, jota Trump ei kuitenkaan joka päivä lue.

Lehti uutisoi perjantaina, että Venäjä on tarjonnut Afganistanissa Taleban-liikkeeseen yhdistetyille aseellisille ryhmille salaisia palkkioita, jos sissitaistelijat onnistuvat tappamaan yhdysvaltalaissotilaita. Kymmenien yhdysvaltalaissotilaiden uskotaan kuolleen järjestelyn seurauksena, mutta lehden mukaan Yhdysvallat ei ole reagoinut asiaan.

Trump ja hänen esikuntansa ovat alkuperäisen uutisen julkaisun jälkeen kiistäneet, että presidentti olisi tiennyt Venäjän toimista. Lisäksi Valkoinen talo sanoi maanantaina, että tiedustelupalveluilla ei ollut yhteistä näkemystä tietojen todenperäisyydestä.

Tiistaina Valkoinen talo kuitenkin vahvisti, että Trumpia on informoitu tiedustelupalveluiden tiedoista. Trump on saanut kritiikkiä siitä, ettei hän lukisi tiedustelupalvelun muistioita ja siksi ei olisi tarttunut asiaan aiemmin.

Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany kuitenkin lisäsi, ettei Trump olisi kuitenkaan saanut "henkilökohtaisesti" tietoa väitetyistä tapporahoista. Hän ei myöskään tarkentanut sitä, saiko Trump asiasta kirjallista raporttia tai lukiko hän sellaista.

Lisäksi McEnany korosti yhä sitä, ettei tietojen todenperäisyyttä ole vielä vahvistettu eikä tiedustelupalveluilla ole asiasta yhteistä näkemystä.

Britannian puolustusministeri vahvisti nähneensä tiedusteluraportteja

Britannian puolustusministeri Ben Wallace vahvisti tiistaina nähneensä amerikkalaisia tiedusteluraportteja koskien tapporahaväitteitä. Niiden tarkasta sisällöstä hän vaikeni, eikä hän myöskään ryhtynyt arvioimaan tietojen paikkansapitävyyttä.

– En voi kommentoida tiedusteluasioita muuten kuin sanomalla, että käytämme monia keinoja puolustaaksemme ja varmistaaksemme, että sotilaamme ovat turvassa tehtäviään suorittaessaan, Wallace sanoi Britannian parlamentin kuulemisessa.

Wallacen kommentit nähtiin merkkinä siitä, että Yhdysvallat piti tiedustelutietoja riittävän uskottavina jakaakseen ne läheisen liittolaisensa kanssa.

Useammat amerikkalaismediat, joukossa myös New York Times, ovat uutisoineet, että Yhdysvallat alkoi jakaa saamiaan tietoja Britannian kanssa viime viikolla.

Venäjä ja Taleban ovat kiistäneet, että minkäänlaista tapporahajärjestelyä olisi olemassa.

Lue myös:

Trump kiistää tietäneensä Venäjän väitetyistä palkkiotarjouksista USA:n joukkoja vastaan

Valkoinen talo kiistää Trumpin tienneen Venäjän väitetyistä palkkiotarjouksista yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan

Venäjä maksoi hyökkäyksistä yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan Afganistanissa, The New York Timesin tiedustelulähteet kertovat