Taiwan lupaa tukea Hongkongin asukkaille – protestikielto varjostaa Kiinan vallan jännitteistä vuosipäivää

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam sanoo kiistellyn turvallisuuslain "täyttävän kansallisen turvallisuuden aukot".

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam osallistui heinäkuun ensimmäisenä päivänä seremoniaan, jolla muistetaan Kiinan erityishallintoalueen perustamisen vuosipäivää. Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle 23 vuotta sitten. Kuva: EPA/Jerome Favre

Hongkongissa vietetään tänään Kiinan hallintoalueen perustamisen vuosipäivää. Heinäkuun ensimmäisenä päivinä kaduilla on viime vuosina ollut demokratialiikkeen mielenosoittajia, mutta tänä vuonna protestit on kielletty koronatilanteeseen vedoten.

Ilmapiiri alueella on jännittynyt. Taiwan ilmoitti tukevansa hongkongilaisten vaatimuksia. Taiwanin Kiinan politiikasta vastaava ministeri Chen Ming-tong puhui keskiviikkona tukipolitiikkaa edistävän toimiston avajaisissa Taipeissa. Myös Taiwanin asema on kiistanalainen. Kiina pitää aluetta yhtenä maakuntanaan.

Uusi turvallisuuslaki rajoittaa sen vastustajien mielestä Hongkongin alueen vapauksia. Rangaistukset lain uhmaamisesta ovat ankaria. Terrorismista tai yhteistyöstä ulkomaisten tahojen kanssa voi seurata elinikäinen vankeus.

Turvallisuuslaki tuli voimaan eilen tiistaina.

Hallintojohtaja puolustaa lakia

Kiinan nimittämä Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam puolusti lakia sanoen sen täyttävän "kansalliisen turvallisuuden aukot".

Britannia palautti Hongkongin Kiinalle juhlallisin menoin vuonna 1997. Luovutussopimuksen mukaan alueen asukkaille on annettava manner-Kiinaa suuremmat kansalaisoikeudet, muun muassa sananvapaus on sallittava.

Lue myös: