Hyppää sisältöön

Yli 10 000 taloutta oli keskiviikkona alkuillasta yhä ilman sähköä Pohjois-Savossa Päivö-myrskyn jäljiltä

Myrsky on tuivertanut Itä-Suomessa. Tuulet repivät peltikattoja ja irrottivat veneitä kiinnityksistään.

Päivö-myrsky kaatoi puita Kuopion Julkulassa
Päivö-myrsky kaatoi puita Kuopion Julkulassa
Kuopion Julkulassa puu kaatui pysäköintialueelle. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Myrsky on katkonut sähköjä ja aiheuttanut monenlaista muutakin vahinkoa keskiviikon vastaisena iltana ja yönä.

Savon Voiman verkon alueella oli aamulla kello 6 aikaan vielä 27 000 taloutta ilman sähköä. Kello 18 mennessä vikoja oli saatu korjattua niin, että määrä on pudonnut noin 11 000 talouteen. Vikoja on ollut eri puolilla jakelualuetta.

Enimmillään Savon Voiman alueella oli noin 39 000 taloutta ilman sähköä. Savon Voima Verkosta arvioidaan, että vikojen korjaamiseen menee useita päiviä.

– Tuhojen laajuus ilmenee päivän mittaan. Yksittäisiä vikoja on niin paljon, että ne vievät väistämättä aikaa. Pienjänniteverkon tilanne on vielä kartoittamatta, kertoo verkostopäällikkö Pekka Miettinen.

Vikapaikkoja on etsitty helikopterien avulla aamupäivän aikana esimerkiksi Joroisissa ja Vehmersalmella. Tuhot eivät ole laajamittaisia, vaan yksittäisiä puita on kaatunut sähkölinjoille.

Vielä yön aikana korjaustöissä keskityttiin rajaamaan vikoja.

– Asentajia on ollut maastossa koko ajan, mutta ei pahimpana aikana. Työskentelyolosuhteet olisivat olleet vaaralliset, sillä puita olisi voinut kaatua päälle. Nyt tilanne on rauhoittunut ja on paremmat olosuhteet tehdä töitä, sanoo Miettinen.

Kuva: Johanna Raatikainen / Yle

Pelastuslaitoksella hurja määrä tehtäviä

Päivö-myrskymatalapaine aiheutti kiirettä Pohjois-Savon pelastuslaitokselle. Tehtäviä pelastuslaitoksella on ollut illan, yön ja keskiviikkoaamun mittaan jnoin 300.

Suurin osa vahingontorjuntatehtävistä on liittynyt kaatuneisiin puihin, mutta myös veneitä on lähtenyt irti kiinnityksistään ja jopa uponnut. Myös peltikattoja on repeytynyt pois paikoiltaan tuulen voimasta.

– Aamuyöllä puoli neljän aikaan tilanne alkoi helpottaa. Lisää tehtäviä voi vielä tulla pelastuslaitokselle, kun ihmiset lähtevät ulos ja työmatkalle ja huomaavat vahinkoja, sanoo päivystävä palomestari Antti Korhonen.

Korhonen luonnehtii myrskyä poikkeukselliseksi Pohjois-Savossa.

– Myrsky iski keskeltä aluetta ja lähti sitten pohjoisen suuntaan. Usein myrsky osuu alueen reunaan ja hipaisee määrättyjä kuntia. Nyt se osui laajalle alueelle, mistä johtui myös pelastuslaitoksen suuri tehtävämäärä.

Tuulen lisäksi sade piiskasi Itä-Suomea.

Ilmatieteen laitoksen tietojen mukaan Maaningalla sadetta on saatu 67,3 millimetriä vuorokauden aikana, Vieremän Kaarakkalassa sademääräksi on kertynyt 65,2 millimetriä.

Myös matkapuhelinverkossa ongelmia

Päivö-myrsky aiheutti Itä-Suomessa myös laajoja matkapuhelinverkon häiriöitä. Häiriöt ovat koskeneet arviolta noin viittäkymmentä tuhatta ihmistä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Tällä hetkellä häiriöitä esiintyy tuhansilla ihmisillä.

Osalla teleoperaattoreiden asiakkaista yhteydet ovat huonot ja osalla yhteydet ovat poikki kokonaan.

Teleoperaattoreiden mukaan häiriöt alkoivat tiistai-iltana ja jatkuvat edelleen. Häiriöt johtuvat myrskyn aiheuttamista vioista sähköverkossa ja matkapuhelinverkon tukiasemissa.

Teleoperaattorit kertovat, että häiriötilanteen korjaus jatkunee vielä torstaihin saakka.

Lue myös:

Yle seuraa: Päivö-myrsky jätti yli 50 000 taloutta ilman sähköjä – mökkiläinen: "Joka paikassa kolisi ja tuuli yöllä, oli hirveä aallokko"

Päivitetty 1.7.2020 kello 7.46: Lisätty verkostopäällikkö Pekka Miettisen haastattelusta saatuja tietoja. Päivitetty 1.7.2020 kello 10.40: Lisätty helikopterilennoilta saatuja tietoja sähköverkon tilanteesta.