1. yle.fi
  2. Uutiset

Heinola teettää selvityksen sote-palvelujen siirtämisestä hyvinvointiyhtymään

Työryhmän mukaan vaihtoehtoa on puntaroitava osana talouden suunnittelua ja sote-uudistukseen valmistautumista.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Ilmakuva Heinolasta
Heinola on tyytyväinen itse tuottamiinsa perustason sote-palveluihin, mutta myös hyky-kortti halutaan katsoa, sillä palvelut siirtynevät joka tapauksessa aikanaan maakunnalle.Mika Halme / Yle

Heinola aikoo selvittää, miten sote-palvelut ja niiden kustannukset muuttuisivat, jos ne siirrettäisiin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään. Hyvinvointiyhtymä tuottaa nykyisin Heinolalle erikoissairaanhoidon palveluja. Perustason sote-palvelut ovat kaupungin omissa käsissä.

Heinolalaisista poliitikoista ja virkamiehistä koostuva ohjausryhmä esittää, että soten siirtämistä hykyyn selvitetään osana talouden suunnittelua. Samalla varaudutaan myös valtakunnalliseen sote-uudistukseen, joka näyttää jälleen etenevän.

Talouden tasapainottamisryhmän jäsen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki (sd.) uskoo Heinolan poliitikkojen katsovan edelleen, että perustason sote-palvelut kannattaa järjestää itse. Koska taloustilannetta on vaikea ennakoida, ja valtakunnallinen sote-uudistus voi joka tapauksessa siirtää järjestämisvastuun maakunnalle, on hyky-vaihtoehtokin syytä puntaroida.

– Emme halua vain odottaa, että joku ulkopuolinen määrää, miten palvelut järjestetään, Lehtimäki perustelee.

Lehtimäen mielestä on tärkeää, että vaihtoehtoja pohditaan, ja selvitys on apuna keskustelun käymisessä.

Koska kokonaisuus on monimutkainen, selvitys on tehtävä laajasti. Tavoitteena on saada se valmiiksi kesään 2021 mennessä. Siitä, kenellä selvitys teetetään ja mitä kaikkea siihen halutaan, päätetään myöhemmin.

Selvityksestä kertoi ensimmäisenä Itä-Häme (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi