Päivö-myrsky jätti Keski-Suomen rauhaan, mutta tänään saapuvaan ukkoseen varaudutaan – voi aiheuttaa tehtäviä jumittaessaan pitkään paikallaan

Päivö-myrsky ja sen aiheuttamat tuhot jäivät Päijänteen itäpuolelle.

Keski-Suomi
Ukonilma, ukkonen salamoi. Salama iskee, myrskypilviä tummalla taivaalla.  Salamoita. Turku.
Iltapäivään on odotettavissa rajua ukonilmaa. Kuvituskuva.Pekka Parviainen / Yle

Päivö-myrsky sivuutti Keski-Suomen täpärästi. Pelastuslaitoksella tehtäviä oli yön aikana kymmenkunta, kun taas esimerkiksi Etelä-Savon pelastuslaitoksella myrskystä johtuvia tehtäviä oli yön aikana noin 200.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen maakunnan päivystävä päällikkö Pauli Nurminen arvioi tänään, että myöhemmin myrskyn perässä tuleva ukkonen voi aiheuttaa tehtäviä Keski-Suomessa, eli tilanne ei ole ohi.

– Jos ukkonen saapuu esimerkiksi Jyväskylään tietystä suunnasta, se voi jumittaa kaupungin ylle pidemmäksi aikaa, Nurminen sanoo.

Keski-Suomeen on annettu varoitus rajusta ukonilmasta tänään iltapäivälle. Ukkoskuurojen yhteydessä ukkospuuskat voivat nousta jopa 15 metriin sekunnissa.

Meteorologit arvioivat Päivö-myrskyn suunnan hyvin Nurmisen mukaan.

– Pääosin myrsky meni Päijäneen itäpuolelta, mutta oltiin varauduttu myrskyyn täälläkin.

Suomen yli tiistaina pyyhkinyt ja keskiviikon vastaisena yönä pohjoiseen matkannut Päivö-myrsky on jättänyt yli 50 000 kotitaloutta ilman sähköjä itäisessä Suomessa.

Myrsky on kaatanut puita runsaasti ja sähköjen palauttaminen voi viedä useita useita päiviä aina Etelä-Savosta Kainuuseen ulottuvalla alueella.