Hyppää sisältöön

Kaivosyhtiö täydensi ympäristö- ja vesitalouslupahakemusta Hannukaisen kaivokselle – aikoo kierrättää lähes kaikki prosessivetensä

Täydennys sisältää ratkaisuja kaksi vuotta sitten keväällä havaittuihin suunnitelmien puutteisiin.

Tälle alueelle Kolarissa Hannukainen Mining Oy suunnittelee rakentavansa Kaivoksen. Arkistokuva. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Kolariin kaivosta suunnitteleva Hannukainen Mining Oy kertoo jättäneensä tiistaina täydennyksen ympäristö- ja vesitalouslupahakemukseensa. Täydennyksessä on haettu ratkaisuja kaivostoiminnasta aiheutuvien vesistövaikutusten minimoimiseen.

Hannukaiseen ollaan lisäämässä uusia käsiteltävien vesien altaita. Alueelle on tarkoitus tulla kaksi käsiteltävien vesien allasta ja yksi puhtaiden vesien allas.

Yhtiön mukaan lähellä luonnonvesien pitoisuuksia olevat vedet johdetaan puhtaiden vesien varastoaltaaseen ja sieltä tasausaltaan kautta Muonionjokeen tai otetaan käyttöön raakavedeksi rikastamolle.

Käsiteltävät vedet johdetaan käsiteltävien vesien altaaseen ja sieltä edelleen vesienkäsittelyyn Rautuvaaraan.

Aueella on siirretty myös Kivivuopionojan siirtouomaa kauemmas sivukivialueista ja kaivoksen toiminnoista, jotta voidaan pienentää toiminnan vaikutuksia Valkea- ja Äkäsjokeen.

Yhtiö aikoo kierrättää lähes kaikki prosessivetensä. Sen mukaan rikastusprosessin suunnittelun tavoitteena on ollut täysi kierrätettävyys. Prosessivesien kierrätysaste onkin saatu 95 prosenttiin.

Yhtiön nyt jättämä täydennys sisältää ratkaisuja kaksi vuotta sitten keväällä havaittuihin suunnitelmien puutteisiin.

Vesientilan ekologisen arvion, vesienhoidon tavoitteisiin liittyvän arvion, päivitetyn jätehuoltosuunnitelman ja päivitetyn sulkemissuunnitelman yhtiö aikoo jättää aluehallintovirastolle loppuvuodesta.

Lue lisää:

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).
.
.