Hyppää sisältöön

Tuorerehun ensimmäinen sato jäi vajaaksi Pohjois-Pohjanmaalla – maitotilallinen: "Jos rehua jää puuttumaan, ei voi olla täyttä määrää syöjiä"

Nyt odotetaan, pelastavatko maakuntaan saadut sateet toisen tuorerehusadon, jotta se saataisiin täysimääräisenä.

Tuorerehua säilötään muovipaaleihin tai viedään siiloihin. Kuvituskuva. Kuva: Henri Hartikainen

Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäinen tuoresäilörehusato jäi normaalia pienemmäksi, noin 70 prosenttiin talvituhojen vuoksi. Toinenkin sato voi kärsiä, jos vettä ei saada riittävästi.

Jos koko kesän sato äityy kovin huonoksi, voisi se paikoin johtaa jopa nautojen määrän vähenemiseen tiloilta. Näin pohtii osaltaan haapavetinen maitotilallinen Antti Ollila.

– Jos meillä jää puuttumaan vaikka neljäosa rehua, niin meillä ei voi olla täyttä määrää myöskään syöjiä koko talveksi. Mutta se on hankala asia, sillä lehmät ovat yhden sortin huippu-urheilijoita. Meillä ei ole joutilaita eläimiä navetassa.

Ongelmia tulee varsinkin, jos tilalliset eivät saa korvaavaa rehua mistään.

ProAgria Oulun palvelupäällikön Juha Sohlon mukaan tuoresäilörehun syynä ensimmäisen sadon pienuuteen ovat pahat talvituhot koko maakunnassa.

Toisen säilörehusadon osalta haittana voi olla kesän kuivuus, sillä aurinko on paahtanut jo kertaalleen leikattua nurmea. Juha Sohlon mukaan nyt odotetaan, kasvaako maahan uutta itua Pohjois-Pohjanmaalle saatujen sateiden myötä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)