Rajut rankkasateet syövyttivät sorateitä – ely-keskus: tienpidossa ei ole erityisesti varauduttu sään ääri-ilmiöihin

Ilmastonmuutos lisää äärimmäisten sääilmiöiden määrää.

tiet
Kuoppainen soratie, vettä sataa.
Kuoppiin kertyvä vesi pahentaa kuoppaisuutta entisestään.Petri Aaltonen / Yle

Eilisen rajut rankkasateet ovat syövyttäneet sorateitä. Muun muassa Keski-Suomesta ja Pohjois-Savosta on tullut tietoja sorateiden vesivaurioista ja jopa sortumisista.

– Näkyy 22 ilmoitusta olevan meillä viimeisen vuorokauden aikana, pidän sitä olosuhteisiin nähden melko maltillisena määränä. Näistäkin ilmoituksista osa on muista syistä kuin vesivahingoista, sanoo Keski-Suomen ely-keskuksen kunnossapitoyksikön päällikkö Vesa Partanen.

Vesiura soratiessä.
Jämsässä sadevesi ehti kaivaa uurteen tiehen. Jatkuessaan sade olisi kasvattanut uurretta, ja saattanut loppujen lopuksi katkaista koko tien.Petri Aaltonen / Yle

Meneillään oleva ilmastonmuutos lisää nykytiedon mukaan sään ääri-ilmiöitä, muun muassa rankkasateita.

– Teiden kunnossapidossa ei tähän ole juuri voitu varautua, yritämme korjata vaurioita äkillisenä hoitotyönä. Kun rakennetaan uutta tietä, on mahdollista tehdä esimerkiksi suurempia siltarumpuja, Partanen sanoo.

Sorateiden vesivauriot riippuvat paljolti siitä, kuinka paljon vettä tulee ja kuinka nopeasti. Jos tien pinta ehtii kostua rauhallisesti, vauriot vähenevät, äkillinen rankkasade taas tekee enemmän vaurioita.

Sortuma soratien reunassa.
Monilla sorateillä ei ole juurikaan tukirakenteita. Sade pehmentää ja vie mennessään tien reunat.Petri Aaltonen / Yle

Joutsa oli eilen Suomen sateisin paikka, vettä tuli vuorokauden aikana 72,4 millimetriä. Se on enemmän kuin koko kesäkuun normaali sademäärä.

– Tyypillisessä soratien vauriossa vesi kuljettaa kulutuskerrosta pois ja tekee syviä uria. Jos tierummut eivät ehdi vetää, vesi voi viedä koko tien, Partanen sanoo.

Suomessa on kymmeniä tuhansia kilometrejä sorateitä. Huomattava osa niistä on perustettu vähillä kantavilla kerroksilla lähes suoraan maastoon.

– Teitä katkeaa veden vuoksi Keski-Suomessakin vuosittain. Viime vuonna jouduimme sulkemaan väliaikaisesti muistaakseni kaksi tietä rajun tulvimisen vuoksi, Partanen sanoo.