"Varmaan se turhautuminen purkaantuu joskus semmoisilla tavoilla, joista itse ei voi olla ylpeä" – Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vastasi johtamiskritiikkiin A-studiossa

Johtamiskohun keskellä oleva Vapaavuori kertoo tekevänsä asioita intohimoisesti, olevansa vähän kärsimätön ja antavansa vähän liian kovaa palautetta. Kaikkea esitettyä kritiikkiä pormestari ei johtamisestaan kuitenkaan tunnista.

Jan Vapaavuori
Jan Vapaavuori - Helsingin vahva johtaja vai jyräävä tyranni?
Jan Vapaavuori - Helsingin vahva johtaja vai jyräävä tyranni?

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on ollut viime päivät johtamiskohun keskellä, kun Helsingin Sanomat uutisoi (siirryt toiseen palveluun) tällä viikolla kaupungin virkakunnan kritisoivan Vapaavuoren johtamistyyliä.

Myös Ylen lähteet ovat kertoneet kaupungin pelokkaasta työilmapiiristä. Pormestarin suorittama "ohijohtaminen", eli toimeksiantojen tekeminen toimialojen väliportaiden sijaan suoraan asiantuntijoille tunnistetaan ongelmaksi myös Helsingin kaupungintarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa vuodelta 2019.

Pormestari Vapaavuori vastasi kritiikkiin keskiviikon A-studiossa Katri Makkosen haastateltavana.

– Kuulun itse niihin ihmisiin jotka sitoutuu valtavan vahvasti aina siihen mitä tekee ja haluaa saada tuloksia aikaiseksi, on kärsimätön, myönnän sen ilman muuta, mutta motiivit on puhtaat, Vapaavuori kuvaili itseään lähetyksessä.

Helsingin Sanomien artikkelissa Vapaavuoren johtamistavan kuvattiin olevan ajoittain aggressiivinen, impulsiivinen ja jopa väheksyvä. Pormestari käyttää alaisiaan kohtaan kovaa kieltä ja räjähtelee eli saa äkkipikaisia puuskahduksia, Makkonen siteerasi artikkelia lähetyksessä.

Vapaavuori myönsikin studiossa tekevänsä asioita intohimoisesti, olevansa vähän kärsimätön ja antavansa vähän liian kovaa palautetta.

– Siitä olen iloinen että kun tässä on allekirjoittanutta ryhdytty kivittämään, niin kukaan ei syytä siitä että tekisin sitä jonkun aatteen tai ideologian takia, että mulla olisi epäpuhtaat motiivit vaan kaikki mieltää että sitä tehdään juuri sen takia että kaupungista rakennettaisiin maailman toimivinta kaupunkia, maailman parasta arkea.

Esimerkiksi kuvausta tempoilevasta johtajasta Vapaavuori ei kuitenkaan tunnista.

– Mielestäni olen hyvin johdonmukainen ja systemaattinen. En myöskään hyväksy sitä että olisin väheksyvä, päinvastoin pidän kunnia-asiana että minulla ei ole suojatteja tai suosikkeja ja että annan palautetta ihan jokaiselle vuorollaan silloin kun on sen aika, reiluksi ja tasapuoliseksi itseään kuvannut Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori myönsi ajoittain pormestarina turhautuvansa, kun “kaupungin kannalta tärkeät hankkeet eivät etene” tai samoihin asioihin joutuu kiinnittämään huomiota “vuosi vuoden jälkeen”.

– Varmaan se turhautuminen purkaantuu joskus semmoisilla tavoilla, joista itse ei voi olla ylpeä, mutta ehkä reiluuden ja kohtuuden nimissä haluan kuitenkin sanoa myös sen, että on myös paljon sellaisia syytöksiä jotka missään tapauksessa eivät pidä paikkaansa. On esimerkiksi väitetty näin, että huutaisin. En koskaan, kertaakaan ole huutanut kenellekään työpaikalla.

Vapaavuori myöntää joskus mikromanageroivansa tarkoituksella. Tällä hän tavoittelee viestivänsä organisaatiolle sitä, että pienilläkin asioilla on merkitystä.

– Se on erilaisia käytännön pieniä tekoja joka paikassa, sen miellän ja myönnän ja että teen sitä tarkoituksella, koen myös että se on tapa osoittaa sitä että kaupunginjohtaja on itse kädet savessa ja johtaa keskeltä ja edestä.

HS:n artikkelissa Helsingin kaupungilla eri asemissa työskentelevät nimettömät lähteet kertoivat pormestarin muun muassa "ohijohtavan", "jyräävän", "räjähtelevän", mikromanageroivan sekä tämän persoonan aiheuttavan kitkaa johtamiseen. Vapaavuorta myös kehuttiin: hänen kuvataan olevan tehokas, kunnianhimoinen, älykäs ja taitava politiikko.

Pormestarin vahva rooli johtamisjärjestelmässä on tänä vuonna julkaistun tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen mukaan herättänyt huolta vallan keskittymisestä, ja Helsingin pormestarimallilla toimivaa, pormestarista ja neljästä apulaispormestarista koostuvaa johtamisjärjestelmää kuvataan raportissa hajanaiseksi.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa sekä Helsingin Sanomien artikkelissa mainittua “ohijohtamista” ohi kaupungin toimialojen johdon pormestari ei kuitenkaan tunnista.

– On selvää että olen tekemisissä paljon myös muun kuin ylimmän johtoportaan kanssa, mitä mielestäni kaiken ylimmän johtoportaan pitäisi tehdä: se on tapa oppia, se on tapa saada syvyyttä organisaatioon. Pyydän heiltä selvityksiä, statusraportteja miten heidän projektit ja muut etenee. Mutta se että antaisin ikään kuin ohjeita ja käskyjä tietoisesti ohittaen jonkun esimiesportaan, sen tyyppisestä ohijohtamista en todellakaan tunnista, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori myönsi, että tiedonkulkemisessa kaupungin eri toimijaportaiden välillä on parantamisen varaa. Myös palautteen antamisessa on hänen mukaansa parannettavaa

– On selvää että palautteen pitää olla sen kaltaista että sitä ei koeta lannistavaksi.

Suomessa vallitsee Vapaavuoren mukaan “virheiden välttämisen ja varman päälle pelaamisen kulttuuri”, joka on murrettava, ettei organisaatioissa menetettäisi potentiaalia. Organisaatioissa pitää mennä eteenpäin, pormestari sanoi.

– Se tarkoittaa myös sitä että johtajan pitää vaatia, silloin ei voi tavoitella sitä että kaikki tykkää tai kaikki pitää mukavan ihmisen maineessa. Samaan aikaan on tietenkin selvää, että pitää olla oikeudenmukaisen ja reilun ihmisen maineessa.

A-studion lähetyksen aiheesta voi katsoa kokonaisuudessaan klikkaamalla jutun pääkuvaa.