1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peruskoulu

Poikkeusjärjestelyt jatkuvat todennäköisesti peruskoulujen lähiopetuksessa myös syksyllä – selvitimme, mitä tämä tarkoittaa

Opetushallituksen mukaan opetus järjestetään syksyllä pääosin lähiopetuksena, mutta poikkeusjärjestelyin.

Kuvituskuva. Koulut alkavat syksyllä lähiopetuksessa poikkeusjärjestelyin. Kuva: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Peruskoululaiset jatkavat elokuussa todennäköisesti lähiopetuksessa, mutta poikkeusjärjestelyin.

– Viime viikon perjantaina vahvistettiin perusopetuslain muutos. Siinä lähtökohtana se, että kouluihin palataan lähiopetukseen elokuun puolessavälissä, kertoo opetushallituksen juristi-luokanopettaja Laura Francke.

Kun peruskoululaiset palaavat syksyllä kouluihin, koulua käydään normaalia hiukan väljemmin, turhia kontakteja pitää välttää ja käsiä pestään useammin.

Francken mukaan syksyllä lähiopetuksessa pitää ottaa huomioon samat hygienia- ja väljyyssäännöt, jotka olivat voimassa toukokuussa, kun oppilaat siirtyivät etäopetuksesta takaisin lähiopetukseen.

Francken mukaan perusopetuslain väliaikainen lakimuutos on voimassa vuoden loppuun asti. Opetushallitus on laatinut kouluille ohjeet (siirryt toiseen palveluun) aiheesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan erityisjärjestelyiden tarpeellisuus arvioidaan ja ohjeita päivitetään epidemiatilanteen mukaan heinäkuun lopussa.

Etäopetukseen valmiudet siirtyä

Kouluissa pitää lisäksi olla valmiudet siirtyä etäopetukseen, jos tartuntatautitilanne pahenee. Tuolloin esiopetukseen oppilaat, 1–3 luokkalaiset, valmistavan opetuksen oppilaat, erityisen tuen päätöksen ja pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaat pysyvät vielä lähiopetuksessa, mutta poikkeukselliset opetusjärjestelyt etänä koskevat 4–9-luokkalaisia.

– Jos määräysten noudattaminen ei onnistu turvallisesti, voi opetuksen järjestäjä siinä tapauksessa päättää, että koulussa siirrytään etäopetukseen. On tärkeää vaihtaa hyviä käytäntöjä, mitä oli keväällä henkilökunnan kanssa.

Lisäksi 4–9-luokkalaiset vuorottelisivat lähi- ja etäopetuksessa viikoittain tai muulla rytmillä.

– Fyysisten kontaktien välttämiseksi opetusta voidaan toteuttaa esimerkiksi etä- ja lähiopetuksen yhdistelmänä. Opetus tulee järjestää niin, että oppilas saa pääsääntöisesti lähiopetusta ja etäyhteyksiä hyödyntävät opetusjaksot ovat mahdollisimman lyhyitä.

Francke sanoo, että syksyn lähiopetus ei vaadi erityisjärjestelyjä opettajilta kesäaikaan.

– Nyt on kesäaika ja lomat. Näitä ehtii suunnitella sitten elokuussa ja joitain ehtii suunnitella sitten kun koulut alkavat.

Voit keskustella aiheesta 3.7. kello 23 asti.

Jutun otsikkoa päivitetty 1.7. kello 17.35. Poistettu ilmaisu, että Opetushallitus päätti.

Juttuun lisätty 1.7. klo 18.46 Opetus- ja kulttuurimimisteriön lausunto ohjeiden päivittämisestä ja sen pohjalta sana todennäköisesti otsikkoon.

Lue myös:

Turvaväliä ei mitata viivottimella, aivastamisen jälkeen pestään kädet – koulut ja päiväkodit saivat tarkennetut koronaohjeet

Kouluihin palataan toukokuun 14. päivä alkaen – erityisjärjestelyillä pyritään pienentämään koronaviruksen riskiä

Opettajat taintumassa työtaakan alle – vanhemmat laittavat heitä tekemään töitä vuorokauden ympäri