Hyppää sisältöön

Hongkongissa poliisi pidättänyt satoja uutta turvallisuuslakia vastustaneita, britit tarjoavat osalle asukkaista uutta elämää Britanniassa

Tänään on Hongkongin Kiinalle siirtymisen vuosipäivä. Ulkoministeri Haavisto varoittaa matkailijoita uudesta laista.

Mielenosoittajat ovat tänäänkin uhmanneet kieltoja ja kokoontuneet Hongkongissa. Kuva: Miguel Candela / EPA

Hongkongin poliisi on hajottanut keskiviikkona mielenosoittajien joukkoja voimatoimin. Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi on laukaissut mielenosoittajia kohti vesitykkejä ja pippurisumutetta.

Poliisi on kieltänyt mielenosoitukset koronavirustilanteeseen vetoamalla, mutta joitakin tuhansia mielenosoittajia on siitä huolimatta ollut koolla.

Poliisi on pidättänyt 370 ihmistä, joista ainakin kymmenen uuden turvallisuuslain perusteella. Uutistoimisto AP:n mukaan pidätettyjen joukossa on ainakin kaksi ihmistä, jotka olivat vaatineet Hongkongille itsenäisyyttä.

Heinäkuun ensimmäinen päivä on Hongkongissa tavallisestikin jännitteinen, sillä kyseessä on Britannian alaisuudesta Kiinan erityishallintoalueeksi siirtymisen vuosipäivä. Siirto tehtiin 1. heinäkuuta 1997.

Tänä vuonna jännitteitä lisää entisestään Kiinan hyväksymä turvallisuuslaki, jonka katsotaan rajoittavan merkittävästi Hongkongin erityisvapauksia ja uhkaavan demokratiamielenosoittajia.

Hongkongin kaduilla on jännittyneen tilanteen vuoksi paljon poliiseja. Kuva: Miguel Candela / EPA

Britannia toisti lupauksensa ottaa vastaan hongkongilaisia

Britannia on toistanut aiemman lupauksensa ja tarjoaa lähes kolmelle miljoonalle hongkongilaiselle mahdollisuutta saapua elämään Britanniaan. Pääministeri Boris Johnson kommentoi asiaa keskiviikkona.

Britannia vastaa toimilla Hongkongissa voimaan tulleeseen turvallisuuslakiin, jonka ulkoministeri Dominic Raab luonnehti olevan vakava loukkaus erityishallintoalueen autonomialle.

Pääministeri Johnsonin mukaan Britannia aikoo muuttaa siirtolaislakejaan, jotta British National Overseas -erityisstatuksen omistavat hongkongilaiset pääsevät helpommin maahan. Tällainen status on 2,9 miljoonalla hongkongilaisella.

Raabin mukaan erityisstatuksen omistaville ja näiden huollettaville tarjotaan mahdollisuutta työskennellä tai opiskella Britanniassa viisi vuotta. Tämän jälkeen heillä on oikeus hakea pysyvää oleskelulupaa ja sen jälkeen mahdollisuus hakea Britannian kansalaisuutta.

Poliisi otti keskiviikkona kiinni mielenosoittajan Hongkongissa sumutettuaan tätä ensin pippurisuihkeella. Kuva: Miguel Candela / EPA

Kiina varoittaa muita puuttumasta tilanteeseen

Kiina varoitti keskiviikkona muita maita puuttumisesta Hongkongin tilanteeseen. Muun muassa EU on vakavasti huolestunut uudesta laista ja vaatii hongkongilaisten oikeuksien turvaamista.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo uudessa turvallisuuslaissa olevan monia huolestuttavia piirteitä. Alueella liikkuvien ulkomaalaistenkin on hänen mukaansa hyvä ottaa lain pykälät huomioon.

– Uudessa laissa on kovat pykälät, ja ne täytyy jokaisen sillä alueella liikkuvan ottaa huomioon. Se on varmasti yksi tämän lain tarkoituskin, että pelotevaikutus on olemassa, Haavisto sanoo uutistoimisto STT:lle.

Turvallisuuslain mukaan valtion vastaisesta toiminnasta, eron lietsomisesta, terrorismista tai salaliitosta vieraiden valtojen kanssa voi saada elinkautisen vankeustuomion. Laki antaa Kiinan keskushallinnolle erityistapauksissa mahdollisuuden siirtää syytetty tuomioistuimeen Manner-Kiinan puolelle.

– Totta kai tämä herättää huolen, minkälaisessa tapauksessa tätä on tarkoitus käyttää ja voisiko tulla vastaan tilanne, jossa tämä kohdistuisi ulkomaalaiseen, Haavisto pohtii STT:n haastattelussa.

Lue myös:

.
.