Kokkolan uudella Airsoft-radalla “tiputaan” turvallisesti kaupunkisodan tiimellyksessä

Usein poika innostuu ensin Airsoftista, ja isä seuraa perässä harrastuksen pariin.

airsoft
Jonas Heinola, Jarkko Heikkilä ja Shpend Ibrahimi poseeraavat Airsoft-varusteet yllään ja Airsoft-aseet käsissään.

Kokkolaan kasitien varteen, noin 6 kilometriä keskustasta Vaasan suuntaan on avattu uusi Airsoft-rata. Samalla Kokkolaan on perustettu yhdistys pyörittämään harrastustoimintaa.

Kokkolassa on järjestetty Airsoft- eli muovikuula-aseilla pelattavia taistelupelejä jo vuosien ajan. Nyt kaupunki antoi harrastajien käyttöön uuden tontin, mutta ehtona oli, että toiminta pyörii yhdistyksen kautta.

Airsoft on laji, jossa suoritetaan jotain tehtävää ja sen tuoksinassa ammutaan vastapelureita aidonnäköisillä aseilla. Yleensä pelaajat jaetaan kahteen joukkueeseen, ja tavoitteena on esimerkiksi ryöstää toiselta joukkueelta lippu tai vallata linnake.

Harrastus on yleistynyt hurjasti reilun vuosikymmenen aikana. Kokkolassa harrastajia on pitkälti toistasataa ja ikähaarukka on suuri.

Harrastajien mukaan usein perheessä poika innostuu ensin Airsoftista, ja isä seuraa sitten perässä harrastuksen pariin. Muutama hiestä märkä isä kommentoikin pelien jälkeen, että lenkille heitä ei saa, mutta Airsoft on mielekäs liikuntamuoto.

Vasemmalla nuori Airsoft-pelaaja kyyristyneenä maassa. Oikealla aikuinen Airsoft-pelaaja kurkistaa nurkan taakse.
Airsoft-harrastajissa ikähaarukka on suuri.Kalle Niskala / Yle

Talkootyöllä turvallinen rata

Uuden radan paikalla on vuosikymmeniä sitten toiminut kettutarha. Alue on kangasmaastoa, ja sinne on talkoovoimin rakennettu noin 30 majaa muistuttavaa lauta- ja peltikyhäelmää.

Yhdistyksen puuhamiesten mukaan tärkeintä on alueen turvallisuus: virallisten rakennelmien lisäksi ei alueella saisi olla muita vaarallisia elementtejä.

Airsoft-rata kuvattuna ilmasta. Paljon rakennuksia rakennettuna metsän keskellä sijaitsevalle aukiolle.
Uusi alue on rakennettu talkoilla. Tarkoitus on tehdä alueelle vielä toinen "kaupunki".Kalle Niskala / Yle

Tunteja tai ruuveja ei ole laskettu, kun aluetta on rakennettu, eikä se ole vielä täysin valmis. Rakenteilla on “toinen kaupunki”, jonka jälkeen pelialueen lopullinen koko lähes tuplaantuu.

Matalalla kynnyksellä lajin pariin

Airsoft on kuin todellisuuteen pelikonsolista tuotu FPS-taistelupeli. Lajin harrastamiseen ei käytännössä vaadita muuta kuin kasvosuojain sekä kuulapyssy.

Kaikki pelitapahtumat ovat maksuttomia, ja ensikertalaiselle lainataan tarvittaessa varusteet. Lajin harrastamiselle ei ole myöskään ala- tai yläikärajaa.

Vasemmalla alakulmassa näkyy osa Airsoft-radan rakennusta. Oikealla yläkulmassa Airsoft-pelaaja kurkistaa juoksuhaudasta ja tähtää aseella.
Airsoft on taistelupeli, josta tehdään mahdollisimman aidon tuntuinen.Kalle Niskala / Yle

Vaikka lajiin on helppo päästä mukaan, on ilmiselvää että airsoft-kärpäsen purtua ei ole rajaa sille, kuinka raskaasti voi pelejä varten varustautua.