Tampere lopetti yhdistymisneuvottelut Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa – Hokkanen: "Olemme koko ajan tienneet, että Tampere pohtii tätä puhtaasti omalta kannaltaan"

Osakkuudesta neuvoteltiin parin vuoden ajan Seinäjoen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopistosäätiön välillä.

ammattikorkeakoulut
Seinäjoen ammattikorkeakoulu toimii kampusrannan molemmin puolin.
Tampereen korkeakoulusäätiö vetäytyi pois Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa tehdyistä yhdistymissuunnitelmista. Elina Niemistö / Yle

Tampereen yliopiston ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhdistyminen ei toteudu, kertoo Aamulehti.

Lehden mukaan Tampereen yliopiston omistava korkeakoulusäätiö ei tavoittele enää osakkuutta Seinäjoen ammattikorkeakoulusta, vaan haluaa nyt keskittyä omiin vahvuuksiinsa.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Kari Hokkanen sanoo, että päätös ei ollut pettymys, eikä edes yllätys.

– Ei sitä pettymykseksi voi sanoa, eikä se ollut kovin yllättävääkään. Kyllähän me olemme koko ajan tienneet, että Tampere pohtii tätä puhtaasti omalta kannaltaan. Heidän kiinnostuksensa riippuu siitä, kuinka he arvelevat omistuksellisen yhteyden palvelevan Tampereen yliopistoyhteisön etua.

– Nyt he ovat tulleet siihen tulokseen, ettei se palvele riittävästi.

Hokkanen arvelee suunnitelmien kaatuneen siihen, ettei se sopinut yliopiston strategiaan.

– He haluavat keskittyä tiedeyliopiston kehittämiseen. Mehän Seinäjoen ammattikorkeakoulussa hahmottelimme tänne Tampereeseen kuuluvaa kampusta, johon olisi tullut huomattavan paljon maisteri- ja diplomi-insinöörikoulutusta.

"Nyt halutaan selvittää molempien kaupunkien ammattikorkeakoulujen synergioita"

Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus päätti osakkuusneuvottelujen lopettamisesta jo viime viikolla.

– Tässä vaiheessa säätiön hallitus näki, ettei juuri nyt ole edellytyksiä edetä luonnostellun mukaisesti. Nyt halutaan selvittää molempien kaupunkien ammattikorkeakoulujen synergioita eli mitä yhteistyömahdollisuuksia olisi Tampereen ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun kesken, sanoo rehtori Mari Walls Tampereen yliopistosta.

Hän uskoo yhteistyön tiivistämiselle olevan laaja tuki ja toiminnalliset hyödyt ovat nähtävissä.

– Tampereen yliopisto toimii Seinäjoen yliopistokeskuksen kanssa Seinäjoella ja meillä on vahvaa yhteistyötä Seinäjoella lääkärikoulutuksen parissa.

Yhteistyön rakentuminen omistuspohjan päälle ei ole Wallsin mukaan mahdollista tällä hetkellä säätiön hallituksen näkökulmasta. Omistuspohjan laajuuteen suunnitelma ei kuitenkaan kaatunut:

– Tämä ei ollut kärki tässä, vaan nimenomaan ammattikorkeakoulukentän yhteistyön rakentaminen, kommentoi Walls.

Hän uskoo Seinäjoen ja Tampereen korkeakoulutoimijoiden palaavaan lomien jälkeen syyskuussa ensimmäisen kerran yhteen ja keskustelevan yhteistyön jatkamisesta tässä tilanteessa.

– Syksyllä katsotaan asiaa uudelleen, Walls lupaa.

Hokkanen moittii kauhukertomuksia: Tampere ei ollut nielaisemassa Seinäjokea

Seinäjoen ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja harmittelee, että Seinäjoen ja Tampereen aikeista syntyi virheellinen käsitys.

– Täällä on ollut kauhukertomuksia, että Tampere haluaa nielaista meidän korkeakoulumme, ottaa sen haltuunsa ja jos tulee huonommat ajat, se voisi lakkauttaa sen. Eihän sellaisesta ole kysymys.

Myös Seinäjoen ammattikorkeakoulun henkilökunta on ollut huolissaan.

– Ihmiset haluavat, että työpaikat ovat turvassa ja on mahdollisimman vähän muutoksia. Tämä ratkaisu on varmasti helpotus sinne, arvioi Hokkanen.

Hän paheksuu asialla politikoimista:

– Jotkut ovat tehneet ammattikorkeakoulusta kunnallispolitiikkaa ja ryhtyneet pontevasti puolustamaan omaansa, vaikka tässä on tietysti kyse oman kehittämisestä eikä uhraamisesta. Kuva on ollut virheellinen.

Vaasan suunta ei ollut vaihtoehto Tampereelle

Hokkasen mukaan Seinäjoen ammattikorkeakoulun talous on hyvässä kunnossa, eikä osakkuudessa ollut kyse talouden vahvistamisesta.

– Haluamme tehdä kahdenlaista yhteistyötä: Toinen tapahtuu yliopistokeskuksessa, jossa Tampereen yliopisto on ollut vahvasti läsnä ja toinen on Tampereen ammattikorkeakoulun ja meidän välillämme. Yhteistyötä on jo jonkin verran ja sitä ryhtytään nyt katsomaan.

Myöskin Tampereen vastauksessa kehoitetaan keskittymään yhteistyön kehittämiseen nykyiseltä pohjalta, ei omistukselliselta pohjalta.

Hokkanen haluaa oikoa myös toisen väärän käsityksen Tampereen ja Seinäjoen välillä.

– On virheellinen käsitys, että Seinäjoella olisivat olleet vaihtoehtoina joko Vaasa tai Tampere. Olemme keskittyneet keskustelemaan yksinomaan Tampereen kanssa, eikä tämä merkitse sitä, että nyt aloitettaisiin keskustelut Vaasan kanssa.

– On kysytty, miksi yhteistyötä ei tehdä Vaasan vaan Tampereen kanssa: Vaasalla ei ole ollut omaa mielenkiintoa, eikä siellä ole sellaisia resursseja kuin Tampereella olisi ollut, toteaa Hokkanen.

Lue lisää:

Etelä-Pohjanmaa pelkää Tampereen isännyyttä Seinäjoen ammattikorkeakoulussa – "Olemme kokeneet sen, mitä päätösvallasta luopuminen aiheuttaa"

Tampereen korkeakouluyhteisö on tulossa Seinäjoen ammattikorkeakoulun vähemmistöosakkaaksi

SAMKin johto hyvillään oppilaitoksen itsenäisyyden säilyttämisestä

SAMK pohtii liittymistä yhteen Tampereen korkeakoulujen kanssa – Porin kaupunginjohtaja vastustaa

Selvitys: SeAMK ja SAMK osaksi Tampereen korkeakoulukonsernia