Lapissa oli poikkeuksellisen lämmintä kesäkuussa – vain Käsivarressa kärsittiin kuivuudesta

Vuorokauden korkeimmat lämpötilat olivat tavanomaisella tasolla tai sen yläpuolella lähes koko kuun ajan.

sää
Lapset uimapatjoilla vedessä.
Vesileikkejä merivedessä Kemin Mansikkanokalla. Arkistokuva.Riikka Rautiainen/ Yle

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli ennätyksellisen lämmin noin puolessa Suomen pitkäaikaisista havaintopaikoista.

– Ennätyslämpötilat painottuivat maan länsipuoliskolle, jossa poikkeama tavanomaiseen oli jopa 4-5 astetta, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Poikkeuksellisen korkeita, ja paikoin jopa ennätyksellisiä, lämpötiloja mitattiin myös Lapin etelä- ja keskiosissa. Näillä alueilla kesäkuun keskilämpötila oli 3–4 astetta tavanomaista korkeampi.

Pohjois-Lapissakin oli lämmintä, mutta lämpötila oli vain 1–2 astetta korkeampi kuin keskimäärin.

Suomessa mitattiin hellelukemia 21 päivänä, mikä on suurin määrä vuoteen 1961 ulottuvan digitaalisen havaintoaineiston aikana. Yhtä monta hellepäivää oli myös kesäkuussa 1999.

Lapissa oli useimmin helteitä Ylitorniolla ja Pellossa, missä lämpötila nousi hellelukemiin kesäkuussa yhdeksan päivän aikana. Rovaniemen rautatieasemalla hellepäiviä oli yksi vähemmän.

Kuivaa lopulta vain Käsivarressa

Kesäkuu oli varsin kuiva maan länsiosassa, Enontekiöllä ja Pohjois-Karjalassa aina kuun loppuun asti, jolloin Päivö-myrsky antoi sadetta reippaastikin Lapin eteläpuolelle.

Suuressa osassa Lappia kuukauden sademäärä oli normaali tai vähän normaalia korkeampi Käsivartta lukuun ottamatta. Tosin iso osa vedestä tuli vasta aivan kesäkuun lopussa.

Käsivarressa saatiin vain noin puolet normaalista sademäärästä. Esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen havaintopisteessä Kilpisjärven kyläkeskuksessa mitattiin vain 11 millimetriä sadetta kesäkuun aikana, mikä oli kuun pienin sademäärä Suomessa.

Lue lisää

Kesän Lapin lämpöennätys rikottiin Ylitorniolla

Helle levittäytyi Lappiin – Ylitornio oli hetken maan kuumin kolkka

Kesäkuu on alkanut lämpimänä Lapissa – helleraja ylittyi maanantaina

Mennyt jäätalvi oli mittaushistorian leudoin – Suomenlahti lähes jäätön ja Perämerelläkin ennätyksellisen vähän jäätä