Porvoon poliisiampumisiin ei löytynyt esitutkinnassa selkeää syytä – ruotsalaisveljekset halusivat poliisit tiettyyn paikkaan tiettynä aikana

Veljeksiä epäillään 13:sta poliisin murhan yrityksestä.

poliisitutkinta
Porvoon ampumisesta epäiltyjen veljesten vangitsemisistunnot järjestettiin Vantaalla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 29. elokuuta, kuvassa vanhempi veljeksistä asianajajansa kanssa.
Poliisin mukaan muissa viranomaisissa on edelleen joitain keskeneräisiä asioita, jotka liittyvät Porvoon ja Pirkanmaan tapahtumiin.Jouni Immonen / Yle

Porvoon viime elokuisen poliisiampumisen esitutkinta on valmistunut. Tapahtumaketju alkoi Porvoossa teollisuusalueella, minne poliisipartio sai hälytyksen. Veljekset saatiin kiinni vasta rajun takaa-ajon jälkeen Pirkanmaalla.

Esitutkinnassa ei löytynyt selkeää syytä teon taustalle. Poliisi kuitenkin epäilee, että veljekset tekivät valmisteluja ja tiedusteluja, jotta poliisit saataisiin tiettyyn paikkaan haluttuna aikana. Epäillyillä ei ole tutkinnan mukaan ollut yhteyksiä järjestäytyneisiin rikollisryhmiin.

Tämän tarkempaa motiivipohdiskelua poliisi ei tässä vaiheessa halua käydä syyteharkinnan ja tulevan oikeudenkäynnin turvaamiseksi.

Kaksi murhan yritystä tapahtui Porvoossa, jossa tuolloin 25-vuotias Raymond Granholm ja 30-vuotias Richard Granholm haavoittivat ampumalla kahta poliisia. Molemmat poliisit joutuivat sairaalahoitoon. Toinen heistä haavoittui vakavasti.

Veljeksiä epäillään useista rikoksista

Esitutkintapöytäkirjassa on runsaasti rikosnimikkeitä murhan yrityksistä, virkamiehen väkivaltaisena vastustamiseen, vaaran aiheuttamiseen ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Lisäksi veljeksiä epäillään törkeän ryöstön valmistelusta ja ampuma-aserikoksesta. Veljesten epäillään jo kesäkuussa 2019 yrittäneen hankkia käsiaseita salatun sähköpostipalvelun avulla. Molemmat veljekset ovat vangittuina.

Poliisin mukaan muissa viranomaisissa on edelleen joitain keskeneräisiä asioita, jotka liittyvät Porvoon ja Pirkanmaan tapahtumiin.

Lisäksi poliisi painottaa tiedotteessaan, että epäiltyjen läheisiä on kuultu laajasti muista syistä ja heillä ei ole mitään osuutta kuvattuihin tapahtumiin.

Tapaus etenee seuraavaksi syyteharkintaan, jossa rikosnimikkeiden suhteen voi tulla vielä tarkennuksia, lisäyksiä tai muutoksia. Syytteen nostamisen määräaika on 25. elokuuta.

Tapahtumat alkoivat Porvoosta ja päättyivät kiinniottoon Ikaalisissa

Poliisit saivat 25. elokuuta 2019 kello 0:22 omaisuusrikokseen liittyvän hälytystehtävän Porvoon Koneistajantielle. Kun he saapuivat paikalle, heitä vaadittiin luopumaan aseistaan ja heitä kohti ammuttiin.

Ampumisen jälkeen veljekset lähtivät autolla pakoon kohti Pirkanmaata. Heitä seurasi arviolta 20–30 poliisin yksikköä. Poliisia kohti ammuttiin takaa-ajon aikana useita laukauksia.

Takaa-ajon aikana henkilövahinkoja ei syntynyt, mutta ainakin kolme poliisin autoa vaurioitui.

Yhteensä asianomistajia eli kohti ammuttuja poliiseja oli tapauksessa 10, koska osa heistä oli mukana useassa ampumistilanteessa. Yksi kolmen poliisin partio oli kahteen kertaan murhayrityksen kohteena. Kaikkiaan veljeksiä epäillään 13:sta poliisin murhan yrityksestä.

Takaa-ajon päätteeksi miehet otettiin kiinni Ikaalisissa.

Lue seuraavaksi:

Ruotsalaisveljeksiä epäillään 13:sta poliisin murhan yrityksestä eri puolilla Suomea – Houkuttelivat poliisit paikalle hätäkeskuspuhelulla?

Porvoon ampumisten tutkinnanjohtaja Ylelle: "Poliisi ei vetänyt liipasimesta, monessa muussa maassa poliisi olisi ampunut"

KRP: Porvoon poliisiampumisista epäillyt saatu kiinni Tampereen seudulla – ampuivat poliisia kohti ja ajoivat poliiseja päin