1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhaku

Kotkaan tulevat alaikäiset turvapaikanhakijat saapuvat pääosin Kyprokselta

Kyprokselta saapuvat joutuvat varotoimena aluksi kahden viikon koronakaranteeniin vastaanottoyksikössä.

Kuva: Yle

Suomeen tänä vuonna ilman huoltajaa tulevista alaikäisistä turvapaikanhakijoista osa tulee suoraan Kotkaan kahden viikon koronakaranteeniin.

Maahanmuuttovirasto Migrin mukaan kyseessä ovat Kyprokselta saapuvat turvapaikanhakijat. Heidän tarkka saapumisajankohtansa ei ole vielä selvillä.

Lisäksi Kotkaan saatetaan sijoittaa osa ensi viikolla Kreikasta saapuvista 25:stä turvapaikanhakijasta. He ovat aluksi karanteenissa Espoossa. Kreikasta tulevat ovat tämän vuoden ensimmäinen turvapaikanhakijoiden siirto Välimeren alueen pakolaisleireiltä.

Kotkaan saapuu yhteensä noin 15 alaikäistä turvapaikanhakijaa. Kaikkien Välimeren alueen pakolaisleireiltä saapuvien sijoituspaikat eivät vielä ole täsmentyneet.

Valmistautuminen pitkällä

Vastaanottokeskuksissa on jo pitkään valmistauduttu alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen.

Koronaepidemian takia järjestettävä karanteeni tarkoittaa, että turvapaikanhakijat voivat ulkoilla vastaanottokeskuksessa, mutta eivät esimerkiksi käyttää julkista liikennettä tai käydä kaupassa.

– Heille viedään ruoka, ja he asuvat eri talossa kuin muut tällä hetkellä vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat, lisää Kotkan hybridikeskuksen eli alaikäisiin erikoistuneen yksikön johtaja Saija Makkonen.

Suomi vastaanottaa tänä vuonna enintään 175 turvapaikanhakijaa Kreikasta, Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta. Etusijalla ovat ilman huoltajaa olevat alaikäiset ja yksinhuoltajat lapsineen.

Alaikäisiä sijoitetaan heihin erikoistuneisiin vastaanottokeskuksiin Kotkan lisäksi muun muassa Ouluun ja Oravaisiin.

Korjaus to 2.7. klo 20.03: Poistettu otsikosta ilmaisu "Kreikan lisäksi myös Kyprokselta" ja lisätty tekstiin; "osa Kreikasta tulevista saatetaan sijoittaa Kotkaan" sekä "kaikkien saapuvien sijoituspaikat eivät vielä ole täsmentyneet".