Suositun laulajan murha johtanut jo yli 80 ihmisen kuolemaan Etiopiassa

Haacaaluu Hundeessaa ammuttiin hengiltä maanantaina. Poliisi pitää verityötä suunniteltuna murhana.

Etiopia
Kuvassa Berliinissä osoitetaan mieltä vuonna 2016 Etiopian hallintoa vastaan.
Murhatun Haacaaluu Hundeessaan laulut innoittivat aiempaa hallintoa vastustaneita mielenosoittajia. Arkistokuva Etiopian hallitusta vastaan syyskuussa 2016 järjestetystä mielenosoituksesta Berliinissä. Wolfgang Kumm / EPA

Etiopiassa jo yli 80 ihmistä on saanut surmansa suositun muusikon murhan jälkeen puhjenneissa levottomuuksissa. Poliittisista lauluistaan tunnettu Haacaaluu Hundeessaa ammuttiin hengiltä maanantaiyönä.

Poliisin mukaan toistaiseksi tuntematon tekijä valitsi laulajan kohteekseen tietoisesti.

Murhan jälkeen Etiopiassa on ollut levottomuuksia Oromian osavaltiossa ja sen keskellä sijaitsevassa pääkaupunki Addis Abebassa.

Oromia on Etiopian suurimman kansanryhmän oromojen asuttama osavaltio. Se on opposition vahvaa tukialuetta, vaikka pääministeri Abiy Ahmed on itse oromo. Yksi oromo-opposition vaatimuksista on saada osavaltiolle lisää autonomiaa.

Oromot ovat Etiopian suurin etninen ryhmä, mutta he ovat jo kauan tunteneet jäävänsä paitsioon vallasta.

Haacaaluu Hundeessaa, joka oli oromo, oli erittäin suosittu laulaja. Esimerkiksi laulajan Maalan Jira -laulun video on kerännyt Youtubessa miljoonia katselijoita.

Haacaaluu Hundeessaan musiikkivideot ovat keränneet Youtubessa miljoonia katselijoita.

Mielenosoittajat kokoontuivat murhan jälkeen useissa paikoissa osoittamaan suruaan ja suuttumustaan tapahtuneen vuoksi.

Jotkut heistä sytyttivät tulipaloja ja protestien yhteydessä on raportoitu myös räjähdyksistä. Kuolleiden joukossa on sekä protestoijia että turvallisuusjoukkojen jäseniä.

Poliisi on pidättänyt levottomuuksien vuoksi kymmeniä ihmisiä. Heidän joukossaan on johtaviin oppositiopoliitikkoihin kuuluva Jawar Mohammed. Tämän pidätyksen pelätään lietsovan levottomuuksia entisestään.

Kartta Etiopian osavaltioista.
Etiopiassa on yhdeksän osavaltiota, joiden jako perustuu suurimmaksi osaksi etnisyyteen. Esimerkiksi Amharan osavaltiossa suurin ryhmä ovat amharat ja Oromiassa oromot.Hilppa Hyrkäs / Yle, Harri Vähäkangas / Yle

Haacaaluu Hundeessaan laulut toimivat Etiopian aiempaa hallintoa vastustaneiden mielenosoittajien innoittajina. Aiemmin rautaisella otteella hallittu Etiopia oli ihmisoikeuksien suhteen maailman häntäpäätä. Valta maassa vaihtui keväällä 2018.

Pääministeri Abiy Ahmed sai viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon tunnustuksena uudistuksistaan ja rauhantyöstä naapurimaa Eritrean kanssa.

Lue myös:

Rauhannobelistin johtamassa Etiopiassa sotilaat teloittavat ja kiduttavat, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty

Maailmalla ylistetään rauhannobelisti Abiy Ahmedia, mutta kotimaassa Etiopiassa kytee kapina – "Jos mikään ei muutu, tästä tulee vielä verilöyly"

Tuore rauhannobelisti Abiy Ahmed Ali on paljon vartija: jos Etiopia hajoaa, Afrikan sarvi suistuu kaaokseen – tapaa Niinistön ensi viikolla

Niinistö tapasi tuoreen rauhannobelistin ensimmäisellä virallisella vierailullaan Afrikkaan – "Euroopan unionin rooli ei ole täällä, mitä sen soisi olevan"

Lähteet: Reuters, AFP