Putinin perustuslakiuudistus sai odotetusti kansan ylivoimaisen hyväksynnän – muutos mahdollistaa Putinin jatkon vallassa jopa vuoteen 2036

Vaaliviranomaiset ilmoittivat virallisen tuloksen torstaiaamuna.

Vladimir Putinin neljäs presidenttikausi päättyy vuonna 2024. Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Valtaosa venäläisistä on äänestänyt perustuslain uudistamisen puolesta.

Venäjän keskusvaalilautakunnan torstaiaamuisen ilmoituksen mukaan 78 prosenttia äänestäneistä on kannattanut muutoksia, jotka mahdollistavat Vladimir Putinin jatkon presidenttinä jopa vuoteen 2036 saakka.

Keskusvaalilautakunnan mukaan äänestysprosentti oli 65.

Venäjällä päättyi keskiviikkoiltana viikon kestänyt äänestys perustuslakiuudistuksesta. Ääniä laskettiin torstaiaamuun asti.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on jo kyseenalaistanut jyrkin sanoin äänestyksen luotettavuuden. Navalnyin mukaan kyseessä on "valtava valhe", joka ei heijasta Venäjän kansalaisten todellista mielipidettä.

Uusitussa perustuslaissa myös ideologisia kirjauksia

Perustuslakiuudistuksella nollataan Putinin aiemmin istumat kaudet ja näin hän voi halutessaan asettua ehdolle nykyisen kautensa päättyessä vuonna 2024.

Ristiriitoja herättäneessä uudistuksessa perustuslakiin lisätään ideologisia, sosiaalisia ja poliittisia kirjauksia.

Uusitussa perustuslaissa muun muassa määritellään avioliitto naisen ja miehen väliseksi ja mainitaan, että usko Jumalaan yhdistää Venäjän kansalaisia.

Venäjän laki asetetaan uudistuksessa kansainvälisten sopimusten yläpuolelle. Perustuslakiin kirjataan minimipalkka ja eläkkeiden tarkastukset.

Perustuslakimuutokset tulevat voimaan heti, kun äänestyksen viralliset tulokset näyttävät, että enemmistö tuki pakettia.

Kansainvälisiä vaalitarkkailijoita ei päästetty seuraamaan äänestämistä. Riippumaton vaalitarkkailujärjestö Golos on raportoinut sadoista vaalivilppiepäilyistä.

Äänestäjiä myös houkuteltiin uurnille lahjakorttien ja muiden palkintojen avulla. Virallinen vaalipäivä oli 1. heinäkuuta, mutta äänestämään pystyi viikon ajan koronavirustilanteen vuoksi määrättyjen poikkeusjärjestelyjen takia.

Presidentti Vladimir Putin esitteli perustuslain uudistamishankkeen viime tammikuussa. Aiemmin uudistus on jo hyväksytty Venäjän parlamentin ala- ja ylähuoneissa, alueparlamenteissa ja perustuslakituomioistuimessa.

Lisää aiheesta: