Yhdysvaltain kongressi haluaa tiukentaa pakotteita Kiinaa vastaan Hongkongin turvallisuuslain takia

Astuakseen voimaan laki vaatii vielä senaatin sekä presidentti Donald Trumpin hyväksynnän.

Yhdysvaltojen Hongkongin-suurlähetystön liepeille kokoontuneet mielenosoittajat vaativat viime viikolla, että Yhdysvallat lakkaa puuttumasta Kiinan sisäisiin asoihin. Kuva 26. kesäkuuta 2020. Kuva: Jerome Favre / EPA

Yhdysvaltain edustajainhuone on hyväksynyt yksimielisesti lain, joka asettaisi Kiinaa vastaan tiukempia pakotteita.

Päätöksen taustalla on Kiinan hyväksymä Hongkongin turvallisuuslaki, joka astui voimaan tiistai-iltana. Lain katsotaan rajoittavan merkittävästi Hongkongin erityisvapauksia ja uhkaavan demokratiamielenosoittajia.

Rangaistukset koskisivat pankkeja, jotka tekevät yhteistyötä kiinalaisten viranomaisten ja Hongkongin poliisin kanssa.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen päätös tehtiin seuraavana päivänä siitä, kun poliisi oli pidättänyt miltei 400 mielenosoittajaa Hongkongissa.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi lain jo viime viikolla, mutta kongressin sääntöjen mukaan se pitää vielä edustajainhuoneen hyväksynnän jälkeen palauttaa takaisin senaattiin ja sieltä eteenpäin Valkoiseen Taloon presidentti Donald Trumpin hyväksyttäväksi.

Trump ei ole vielä kommentoinut sitä, allekirjoittaako hän lain.

Kongressin puhemies Nancy Pelosi sanoi turvallisuuslain tarkoittavan kuolemaa Kiinan ja Hongkongin yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteelle.

– Laki on julma, laajamittainen kuriinpano Hongkongin kansalaisia vastaan, ja sen tarkoituksena on tuhota ne vapaudet, jotka heille oli luvattu, Pelosi sanoi kongressin ulkoasianvaliokunnan kuulemisessa.

Lue myös: