1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vesikatkos

Kangasniemellä vesijohtoverkon vuotokohta on saatu paikallistettua – vettä ehti valua maahan puoli miljoonaa litraa

Vuotokohta on paikallistettu Kangasniemellä teollisuusalueelle. Korjaustyöt kestävät useita tunteja.

Vuotavan vesiputken korjaustyöt alkoivat aamulla Kangasniemellä. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Etelä-Savon Kangasniemellä korjataan aikaisin torstaiaamuna havaittua vakavaa vesijohtoverkossa olevaa vuotoa. Vuotokohta saatiin aamu seitsemän jälkeen paikallistettua teollisuusalueelle. Vuotava putki on saatu eristettyä ja täysin ilman vettä on vain kolme kiinteistöä teollisuusalueella.

– Vuoto havaittiin puolen yön jälkeen, kun vesitornista tuli alarajahälytys päivystäjälle, kertoo vesihuoltolaitoksen vastaava hoitaja Jukka Pylvänäinen. Vedenpinnan alarajahälytys tulee 4,6 metrissä. Vesi ehti laskea vesitornissa alle kahden metrin, mutta tyhjäksi se ei päässyt missään kohtaan.

Päivystäjä lähti etsimään vuotokohtaa ja totesi pian vuodon olevan niin suuri, että lisävoimia tarvitaan.

Kuva: Yle Grafiikka

Vuotopaikan selvittämiseksi apuun pyydettiin myös pelastuslaitos. Vuotopaikka löytyi, kun teollisuusalueella sijaitsevan Rotomon yrityksen työntekijät tulivat aamulla töihin. He huomasivat pihan lainehtivan vedestä.

Vesitornin pinta ehti laskea vuodon takia erittäin alas ja vuoto uhkasi tyhjentää koko vesitornin. Kunnan vesijohtoverkossa olevia ihmisiä pyydetään rajoittamaan veden käyttöä torstaina korjaustöiden ajaksi. Työt kestävät arviolta puoleen päivään asti.

– Aamukahvit voi toki keittää, sen verran vettä meillä riittää, kertoo vastaava hoitaja Jukka Pylvänäinen.

Vesitornin täyttyminen kestää puolestaan arviolta iltaan asti.

– Vettä ehti vuotaa maahan enemmän kuin Kangasniemen kunnassa käytetään vettä vuorokaudessa. Noin 500 000 litraa, kertoo Jukka Pylvänäinen.

Korjauskohde on haasteellinen, koska putkisto sijaitsee kivikkoisessa maastossa.