1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Black Lives Matter

Trump raivostui pilvenpiirtäjänsä eteen maalattavasta Black Lives Matter -tekstistä: Vihan symboli

New Yorkin pormestari sanoo tekstin ilmestyvän Trump Towerin edustalle lähipäivinä.

New Yorkissa aiotaan maalata Black Lives Matter -teksti jokaiseen kaupunginosaan. Tämä kuva on otettu Brooklynissa 16. kesäkuuta. Kuva: Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvostelee kovin sanoin New Yorkin kaupungin suunnitelmaa maalata Black Lives Matter -teksti keskeiselle Fifth Avenue -kauppakadulle.

Jo vuosia käytetty Black Lives Matter -iskulause on ollut Yhdysvalloissa jälleen näyttävästi esillä toista kuukautta jatkuvien rasismin ja poliisiväkivallan vastaisten mielenosoitusten ansiosta.

Trump kutsuu tätä iskulausetta Twitterissä "vihan symboliksi".

New Yorkin pormestari Bill de Blasio sanoi uutiskanava MSNBC:lle (siirryt toiseen palveluun) aiemmin keskiviikkona, että teksti on määrä maalata Fifth Avenuella sijaitsevan Trumpin rakennuttaman Trump Tower -pilvenpiirtäjän edustalle lähipäivinä.

– Se on tärkeä viesti koko kansakunnalle. Haluamme, että presidentti näkee sen, sillä hän ei ole kertaakaan osoittanut kunnioittavansa noita kolmea sanaa. Hän ei ole ymmärtänyt niiden syvempää merkitystä eli sitä, että meidän tulee kunnioittaa afrikkalaisamerikkalaisten roolia historiassamme ja yhteiskunnassamme, de Blasio sanoi.

Suurikokoinen Black Lives Matter -teksti aiotaan maalata katuun Trump Towerin edustalle. Kuva on otettu lokakuussa 2019. Kuva: Justin Lane / EPA

Trump on tukenut poliisia, ei mielenosoittajia

Trump ei ole vaikuttanut kuuntelevan huolia, joita ihmiset ovat tuoneet esille toukokuun lopulla alkaneissa mielenosoituksissa, kirjoittaa esimerkiksi Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kesäkuun puolivälissä Trump epäili Fox Newsin haastattelussa, että kaduille kokoontuvat ihmiset eivät tiedä, minkä asian puolesta protestoivat. Hän on myös toistuvasti osoittanut tukeaan poliisivoimille mielenosoittajien sijasta.

Trumpin sanojen laajempi tulkinta jäi jälleen keskiviikkona hänen lähipiirinsä harteille.

– Hän uskoo, että kaikkien mustien elämillä on merkitystä, Valkoisen talon tiedottaja Kayleigh McEnany sanoi medialle selittäessään Trumpin tviitin sisältöä, Politico kertoo.

Trumpin henkilökohtainen lakimies ja New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani puolestaan tarjoili toisen tulkintakulman.

– Black Lives Matter on marxilainen organisaatio. Liike on suunnitellut poliisin tuhoamista jo kolme vuotta, Fifth Avenuelle maalattavaa tekstiä vastustava Giuliani sanoi medialle Valkoisessa talossa.

Lue myös:

NBA-kauden jatkuessa pelipaitojen selkämyksissä voikin lukea iskulauseita: "Voimme antaa julkisuutta niille, joiden ääntä ei kuulla"

Yhdysvalloissa mielenosoittajat vaativat poliisivoimien uudistamista – He suhtautuvat meihin kuin eläimiin, protestoija kertoo Ylelle

Rosa Parks, Martin Luther King, Barack Obama – kamppailu mustan väestönosan kansalaisoikeuksista jatkuu nykymielenosoituksissa

Poliisiväkivaltaa ja rasismia – amerikkalaiset elokuvantekijät tarttuvat nyt synkkiin aiheisiin