Turun keskusta toivoo valtuustoryhmien yhteistyötä rakennuttamisorganisaation ongelmien ratkomiseksi

Turun rakennuttamisorganisaatiota on tällä viikolla kritisoitu rajusti julkisuudessa. Kaupunginjohtaja Minna Arven mukaan vuoden 2018 uudistusten jälkeen aloitetuissa hankkeissa ei ole ollut ongelmia.

Turku
Logomon keskeneräinen silta ilmasta.
Logomon sillan rakennustyöt keskeytyivät toukokuussa. Arkistokuva.Kimmo Gustafsson / Yle

Turun keskusta lähestyi keskiviikkona muita valtuustoryhmiä Twitterissä yhteistyöehdotuksella. Keskusta pyytää ryhmiä mukaan ratkaisemaan väitettyjä rakennuttamisorganisaation ongelmia.

Ulostulon taustalla on tämän viikon aikana laajasti julkisuutta saanut Turun Sanomien uutisointi aiheesta.

Lehti julkaisi tiistaina uutisen, jonka lähteiden mukaan rakennuttamisorganisaation johdossa on henkilöitä, joilla ei ole riittävää osaamista tehtävässään. (siirryt toiseen palveluun) Keskiviikon uutisessa paneuduttiin siihen, kuinka rakennusprojektien vastuukysymykset eivät Turussa ole olleet riittävän selkeitä. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteiden mukaan muun muassa näistä syistä paljon huomiota saaneet Logomon kävelysilta, Kakolan funikulaari ja kaupunginteatterin peruskorjaus eivät pysyneet aikataulussa, eivätkä budjettiraameissa.

Keskusta toivoo valtuustoryhmien yhteistyötä

Turkulainen keskustavaikuttaja ja kaupunginhallituksen jäsen Jarmo Laivoranta kertoo, että vastuukysymyksiin on saatava selkeyttä.

– Jos vastuu jaetaan (toimialan kesken), kukaan ei sitä kanna. Organisaatiossa kaikilla rakennussiivoojasta vastaavaan mestariin ja vastuuvirkamiehiin on oltava selvä tehtävä niin, että kaikki tietävät mikä kenellekin kuuluu, Laivoranta sanoo.

Hän kertoo, että Turun keskusta alkaa ajamaan kasaan poliittista enemmistöä organisaation uudistamiseksi.

Laivorannan mukaan oikea aika paneutua johtamisorganisaatioon on nyt, kun Turussa valmistellaan pormestarimalliin siirtymistä.

– Se on pormestarisopimuskysymys tulevaisuudessa. Jos siellä sovitaan, että pormestaristo lähtee asiaa ajamaan, niin meillä on kyvyttömiä johtajia jollei asia sillä hoidu, Laivoranta sanoo.

Hän uskoo, että yhteistyöhalukkuutta asian ajamiseen löytyy yli valtuustoryhmien.

Asiaan pyrkivät pureutumaan tahoillaan myös muut ryhmät. Vasemmistoliiton Jaakko Lindfors kertoo tehneensä toukokuussa selvityspyynnön Logomon sillan vastuunjaosta.

Lindfors on esittänyt, että kaupunginhallitukselle tehdään selvitys Logomon sillan urakan vastuunjaosta. Vastaus selvityspyyntöön on määrä tulla kaupunginhallituksen käsittelyyn syksyllä.

Vastaava selvitys tehtiin Lindforsin aloitteesta myös kaupunginteatterin vastuunjaosta vuonna 2018. (siirryt toiseen palveluun)

Kaupunginjohtaja Arve: ongelmiin on puututtu

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kommentoi asiaa keskiviikkona Twitterissä. Arven mukaan entisessä kiinteistöliikelaitoksessä tehtiin organisaatiomuutoksia vuonna 2018. Nykyään organisaatio on nimeltään kaupunkiympäristötoimiala.

Arven mukaan muutoksen jälkeen tehtiin uusia ohjeistuksia ja rakennuttamisen malleja, eikä uusia ongelmia hänen mukaansa ole sen jälkeen tullut.

– Olemme uusineet ohjeistuksia ja sääntöjä ja luotu uusia rakennuttamisen malleja. Uuden mallin aikana käynnistetyissa hankkeissa ei ole ilmennyt ongelmia, Arve kirjoittaa twiittiketjussa.

Lue lisää:

Turkulaisen kävelysillan budjetti karkasi 5 miljoonasta 19 miljoonaan – miksi rakennushankkeiden kustannukset niin usein lähtevät käsistä?

Turku päätti pakkoraon edessä – Logomon sillalle lisärahoitus ja elämyskeskukseen 30 miljoonaa: "Tässä ei voi muuta tehdä kuin maksella"