Hyppää sisältöön

Suomesta löytynyt uusi hyttyslaji, joka pystynee levittämään malariaa – Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava: "Syytä paniikkiin ei ole"

Tohtorikoulutettava Lorna Culverwell keräsi hyttysiä eri puolilta Suomea vuosina 2013–2018.

Anopheles daciae -lajiin kuuluvia hyttysiä havaittiin useilta alueilta Suomessa. Kuva: Lorna Culverwell / Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) löytäneensä Anopheles daciae -lajiin kuuluvia hyttysiä, joita ei ole aiemmin tiedetty olevan Suomessa. Lajin kerrotaan olevan läheistä sukua tunnetuille malariaa kuljettaville hyttyslajeille ja oletuksena on, että nyt löydetty laji kykenee mahdollisesti välittämään malariaa.

Laji löytyi Suomen hyttyslajiston ja sen levinneisyyden kartoituksen yhteydessä. Kartoituksen hyttyset kerättiin eri puolilta Suomea vuosina 2013–2018. Useimmat niistä keräsi Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Lorna Culverwell.

Culverwell kertoo tiedotteessa, että eri patogeeneja, myös malariaa, välittävien hyttyslajien levinneisyydestä Euroopassa on tärkeää saada tietoa erityisesti ilmastonmuutoksen takia.

Malaria on hyttysen välityksellä leviävä, loisalkueläimen aiheuttama trooppinen kuumetauti. Ilmaston lämpeneminen voi vaikuttaa muun muassa trooppisia tauteja levittävien hyttyspopulaatioiden elinalueiden lisääntymiseen ja elinolosuhteiden parantumiseen.

– Suomessa ei tällä hetkellä esiinny endeemistä malariaa, joten syytä paniikkiin ei ole. Koronapandemia on kuitenkin osoittanut, että meidän on oltava valmiita mihin tahansa hätätilanteeseen, Culverwell sanoo tiedotteessa.

Potentiaalisia malariaa levittäviä hyttysiä havaittiin useilta alueilta

Potentiaalisia malariaa välittäviä hyttyslajeja Anopheles daciaeta tai Anopheles messeaeta havaittiin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Päijät-Hämeessä, Satakunnassa ja Ahvenanmaalla.

Anopheles daciae kuvattiin omaksi lajikseen vasta vuonna 2004. Se kuuluu Anopheles maculipennis -kompleksiin, josta on Suomessa löytynyt aiemmin kolme lajia. Kaikki lajit muistuttavat toisiaan ulkoisesti, erot ovat havaittavissa niiden DNA:ssa.

Anopheles messeae on yksi keskeisimmistä malariaa välittävistä hyttyslajeista Euroopassa. Helsingin yliopistossa oletetaan, että kyseinen laji toimi malarian välittäjänä Suomessa ennen kuin malaria katosi maasta 1950-luvulla.

– Malarian, Usutu- ja Sindbis-virusten ja muiden hyttysten levittämien tautien ehkäisyn ja hallinnan näkökulmasta on tarpeen, että meillä on perustieto Suomessa esiintyvistä hyttyslajeista, niiden levinneisyysalueista sekä siitä, mitä taudinaiheuttajia kukin laji voi välittää. Tieto antaa puitteet mahdollisille toimenpiteille, Lorna Culverwell kertoo tiedotteessa.

Voit keskustella aiheesta 3.7.2020 kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Espanjassa kaksi denguetartuntaa – Ilmaston lämpeneminen voi lisätä trooppisia sairauksia myös Euroopassa, mutta tähän on varauduttu

50 000 hyttystä kerännyt tutkija löysi Suomesta uuden lajin, jonka tunnistaminen oli tuskaa – ”Olen käsitellyt paljon hyttysten sukuelimiä”