1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinilevät

Sinilevätilanne rauhoittui helteiden helpotettua Etelä-Savossa

Ely-keskuksen seuraamista kohteista vain Kangasniemen kirkonkylän uimalassa huomattiin tällä viikolla vähäisiä määriä sinilevää.

Kovat tuulet ja sateet voivat sekoittaa sinilevän veden syvempiin kerroksiin. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Sinilevähavainnot lisääntyivät hieman Etelä-Savossa juhannuksen jälkeen, mutta vähenivät tällä viikolla sään viilennyttyä. Levähavainnoista tiedottaa alueen ely-keskus.

Tällä viikolla vähäisiä määriä sinilevää on havaittu Kangasniemen kirkonkylän uimalassa Puulan Ruovedenselällä.

Vielä viime viikolla levää havaittiin vähäisiä määriä Pieksämäen Heiniöjärvellä, Mikkelin Kyyvedellä, Rantasalmen Pienellä-Raudanvedellä ja Kangasniemen Ruovedenselällä. Tällä viikolla vedet ovat viilentyneet helteiden helpotettua, ja järvivedet ovat tällä hetkellä vain 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä.

Mahdolliset kovat tuulet ja sateet voivat sekoittaa veden pinnalle kertyvät sinilevän syvempiin vesikerroksiin, mutta toisaalta ukkoskuurojen rankkasateet saattavat paikallisesti huuhtoa ravinteita järviin lisäten sinilevien kasvumahdollisuuksia sään selkiytyessä.

Etelä-Savon ely-keskus seuraa järvien levätilannetta 17 kohteella.

Kunnat tiedottavat yksittäisten yleisten uimarantojen vesinäytteistä ja sinilevätilanteesta usein rantojen ilmoitustauluilla.

Jos veteen ilmaantuu silmin nähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on vältettävä. Leväiseen veteen ei pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevä voi aiheuttaa muun muassa allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat olla myrkyllisiä, joten sinileväoireita huomatessa on otettava yhteyttä Myrkytystietokeskukseen.