Norsujen mystinen massakuolema moninkertaistuu: jopa 400 norsunraatoa löytynyt Botswanassa – tutkijat ymmällään

Luonnonsuojelujärjestöt arvostelevat Botswanan hallituksen hidasta reagoimista kuolinsyiden tutkimisessa.

Botswanassa elää Afrikan suurin norsupopulaatio. Kuva: Gernot Hensel / EPA

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Botswanassa on löytynyt toukokuusta lähtien jopa 400 norsua, jotka ovat kuolleet arvoituksellisissa olosuhteissa.

– Näin laajamittaista massakuolemaa ei ole nähty hyvin, hyvin pitkään aikaan, sanoo brittiläisen National Park Rescue -järjestön luonnonsuojelujohtaja Niall McCann The Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

Norsuja on löytynyt viime kuukausina yhä enemmän kuolleina pitkin maastoa, ja määrän odotetaan kasvavan.

Guardianin haastattelemien nimettömien paikallislähteiden mukaan suurin osa raadoista on löytynyt juomapaikkojen lähistöltä. Norsuja on myös nähty kävelemässä ympyrää, mikä viittaisi neurologisiin vammoihin.

Järjestön ottamissa ilmakuvissa näkyy norsuja lyyhistyneinä ympäriinsä niille sijoilleen.

– Raadoista näkee, että osa norsuista on kaatunut suoraan naamalleen, viitaten siihen, että ne ovat kuolleet hyvin nopeasti. Toiset taas ovat kuolleet hitaammin. On siis todella vaikea sanoa, minkälaisesta myrkystä on kyse, McCann sanoo.

Hän ihmettelee, että Botswanan hallitus ei ole vieläkään kunnolla tutkinut norsujen kuolinsyytä laboratorio-olosuhteissa. Kyse on sekä yleisestä terveysriskistä että kolauksesta maan taloudelle, joka nojaa pitkälle ekoturismiin.

– On tärkeää, että itsenäiset tutkijat pääsisivät alueelle ottamaan raadoista näytteitä ennen kuin lisää norsuja kuolee tai tämä alkaa vaikuttaa paikalliseen ihmisväestöön, McCann kirjoittaa Twitterissä.

Botswanan hallituksen jahkailua asian selvittämisessä ihmettelee omassa kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) myös Lionaid-luonnonsuojelujärjestön johtaja Pieter Kat.

– Varmasti kuolinsyiden selvittäminen ei ole ylivoimainen tehtävä Botswanan taitaville tieteilijöille. Alkakaa testata ja selvittäkää totuus, vaikka kävisikin ilmi, että kuolemat ovatkin ihmisten aikaansaannosta, Kat kirjoittaa.

Pernarutto ja salametsästys on tähän mennessä suljettu pois mahdollisina syinä arvoituksellisiin kuolemiin.

Guardianin tavoittama Botswanan kansallispuistoministeriön johtaja Cyril Taolo sanoo lehdelle, että näytteitä on nyt otettu ja lähetetty jatkotutkimuksiin. Hänen mukaansa koronapandemia on hidastanut prosessia.

Lue lisää: