Kymmenen vuoden työ tuottanut tulosta Pien-Saimaalla – vesialueen kunto on parantumaan päin

Pien-Saimaan tilan parantaminen sai alkusysäyksen reilun kymmenen vuoden takaisesta sinilevätalvesta.

Saimaa
Hydrobiologi Raija Aura Sammonlahden hulevesikosteikolla
Projektikoordinaattori Raija Aura Sammonlahden hulevesikosteikolla. Pien-Saimaan alueelle on rakennettu lukuisia kosteikkoja estämään ravinteiden pääsyä vesistöön.Seppo Kivimäki/Yle

Reilun kymmenen vuoden aikana tehdyt toimenpiteet ovat tuottaneet tulosta Pien-Saimaalla ja sen kunto on kääntynyt parempaan suuntaan.

Alueen kunnostaminen sai alkusysäyksen runsaat kymmenen vuotta sitten.

– Vuoden 2008–2009 talvella sinilevä kukki läpi talven järvessä. Silloin todettiiin, että nyt on aivan pakko ruveta tekemään jotakin, kertoo Lappeenrannan seudun ympäristötoimen projektikoordinaattori Raija Aura.

Kunnostustoimien tekeminen on vaatinut laajaa yhteistyötä ja pitkäjänteistä sitoutumista. Yksi konkreettinen, hyviä tuloksia tuottanut toimi on esimerkiksi Kivisalmen pumppaamon rakentaminen.

Auran mukaan edistyminen ei ole ollut suoraviivaista.

– Alueen kehitys on ollut todella vaihtelevaa, siihen vaikuttaa vuoden sääolot. Viime talvi oli hyvin vähäluminen, minkä takia tämän kesän ennuste oli huono.

Vielä pahat ennusmerkit eivät kuitenkaan ole toteutuneet. Auran mukaan Pien-Saimaan tila olisi pahempi, jos siihen ei olisi kymmenen vuotta sitten puututtu.

– Levähaitat olisivat varmaasti runsaampia. Ihmiset havaitsevat omin silmin, että Pien-Saimaan vesi on kirkastunut. Sameus olisi jatkunut ilman toimenpiteitä.

Auran mukaan Pien-Saimaa on rikkonainen ja matala vesialue, jossa veden vaihtuminen on hidasta. Tästä syystä alue on herkkä kuormitukselle.

Kuuntele tästä Raija Auran haastattelu. Toimittaja Seppo Kivimäki haastattelee.