Pohjoisen aluehallintovirastot: Jos koronatilanne pahenee, alueellisia rajoituksia saadaan voimaan nopeasti

Lapissa on todettu useita koronatartuntuntoja, joiden alkuperän arvioidaan olevan Ruotsissa. Viranomaiset seuraavat tilannetta tarkasti.

koronavirus
Rajalla Kauppakeskuksen takapihan rauta-aita, joka erottaa Suomen ja Ruotsin rajan.
Viranomaiset pohjoisessa seuraavat nyt tarkoin Pohjois-Ruotsin koronatilannetta. Jos tautitilanne pahenee myös Suomessa, voidaan alueellisia rajoituksia määrätä nopeastikin.Juuso Stoor / Yle

Lapin ja Pohjois-Suomen aluehallintovirastot seuraavat tiiviisti koronapandemian vaikutuksia Suomen lähialueilla. Tautitilanteen pahentuessa aluhallintoviranomainen tai kunnat voivat palauttaa paikallisesti voimaan epidemiaa hillitseviä rajoituksia.

Tartuntatautilaki mahdollistaa paikallisten viranomaisten käyttöön saman keinovalikoiman, joka keväällä koski koko Suomea. Erityisesti Pohjois-Ruotsin tautitilanne on huolestuttava Suomen kannalta. Lapissa on todettu kahden viikon sisällä viisi koronatartuntaa, joiden arvioidaan olevan peräisin Ruotsista.

Tarvittaessa rajoituksia voidaan saattaa takaisin voimaan jopa päivässä tai päivissä. Aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen Lapin aluehallintovirastosta sanoo, että vaikka tilanne on tällä hetkellä hallinnassa, ei suunta näytä hyvältä.

– Jos suunta on tämä, niin totta kai täytyy olla varuillaan. Eihän siihen tarvita kuin yksi epäonninen kauppareissu Ruotsiin, niin se voi pahimmillaan altistaa kymmeniä ihmisiä tartunnalle.

Kemppaisen mukaan ei kuitenkaan ole olemassa konkreettisia mittareita sille, milloin epidemia on pahentunut niin paljon, että rajoituksia pitäisi asettaa. Tilannetta tarkkaillaan siksi jatkuvasti.

Testeihin lievistäkin oireista

Viranomaiset kehottavat koronaan viittaavia oireita saavia hakeutumaan testattavaksi matalalla kynnyksellä. Kemppainen korostaa kansalaisten omaa vastuuta.

– Tarkkaan kannattaa miettiä, että minne ja millä syillä matkustaa. Jos sitten kuitenkin päättää matkustaa, niin edelleen on voimassa ohje, että Ruotsista Suomeen palattua pitäisi olla 14 vuorokautta karanteeninomaisissa oloissa, Kemppainen muistuttaa.

Pohjois-Ruotsissa on kirjattu alkuviikon aikana jälleen kymmeniä uusia koronavirustartuntoja. Pelkästään eilen tartuntoja kirjattiin yli neljäkymmentä.

Kaikkiaan Norrbottenissa sairastuneita on rekisteröity 1340. Pohjois-Ruotsin koronaan on kuollut 71 ihmistä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin lääkärit varoittivat viime perjantaina, että ostosmatkat Ruotsiin ovat johtaneet koronatartuntoihin Länsi-Pohjan alueella.

Tällä viikolla myös THL varoitti Ruotsin tautiuhasta (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus