Puinti sotejohtaja Maire Ahopellon luottamuksesta jatkuu jo ensi viikolla

Yhtymävaltuuston puheenjohtaja odottaa luottamuspulaa puntaroineelta tilapäiseltä valiokunnalta selkeää esitystä.

kuntayhtymät
Maire Ahopelto Kainuun yhtymävaltuuston kokouksessa
Maire Ahopelto ei ole kommentoinut luottamuspulaa. Arkistokuva.Timo Sihvonen / Yle

Kainuun soten yhtymävaltuusto jatkaa kuntayhtymän johtaja Maire Ahopellon luottamuksen käsittelyä ensi viikon keskiviikkona 8.7.2020.

Edellinen kokous keskeytyi juhannuksen alla, kun äänestystuloksen lopputuloksesta ei oltu varmoja. Silloin valtuutetut äänestivät äänin 23–11 Ahopellon luottamusta vastaan. Äänet jäivät yhden päähän erottamisesta.

– Kokous jatkaa siitä mihin viimeksi jäätiin. Nyt ollaan selvitetty Kuntaliitosta toimintaohjeet, että saadaan käsiteltyä asia loppuun, kertoo soten yhtymävaltuuston puheenjohtaja Osmo Polvinen.

Polvinen kertoo, että luottamuksen käsittelyyn tarvitaan selkeä esitys valiokunnalta, joka on käynyt luottamusasiaa läpi. Se, että saadaanko esitystä tulevaan kokoukseen, on vielä auki, kertoo Polvinen.

– Tässä ei ole muuta mahdollisuutta kuin palauttaa asia valiokunnalle uuteen käsittelyyn. Luulisin, että kun aineisto on olemassa ja yhdesti on äänestetty, niin valiokunnan on helpompi tehdä esitys. Valiokunta voi tehdä nopeastikin uuden esityksen, joka on yksiselitteinen, Polvinen pohtii ja painottaa valiokunnan tehtävän olevan tehdä selkeä päätösehdotus kokoukselle.

Ensi viikon kokous saatetaan sekin keskeyttää, jos valiokunta ei saa yksiselitteistä esitystä aikaan (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun Sanomat).

Juhannuksen alla olleeseen kokoukseen valiokunta oli tehnyt kaksi erilaista päätösehdotusta, ja se teki Polvisen mukaan päätöksenteosta epäselvää.

Valiokunnan edelliseen kokoukseen tekemästä selvityksestä kävi ilmi, että Maire Ahopellolla on ollut ongelmia talouden johtamisessa, yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa sekä uudessa sairaalakonseptissa. Lisäksi johtaminen on painottunut liian pieniin asioihin. Epäluottamus on jatkunut pitkään ja se nousi esille lokakuussa 2019, kun kunnat tiedottivat luottamuspulasta. Polvinen toivoo asialle päätöstä.

– Kyseessä on sen verran iso ja vakava asia, että tämä pitää saada vietyä loppuun asti. Ei näitä asioita voida jättää tyhjän päälle. Vastuunkantamista kaipaan kaikilta.

Polvinen myös toivoo, että asia saadaan pikaisesti käsiteltyä, että sotessa päästään keskittymään sille kuuluviin asioihin.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun) sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)