Poikien magneettionkeen tarttui käsikranaatti Lahden satamassa – "Yleensä on saatu lähinnä pullonkorkkeja ja nauloja"

Puolustusvoimat on hakenut kranaatin pois ja Lahden satamassa pääsee kulkemaan jälleen normaalisti.

Pojat löysivät kranaatin Lahden satamasta
Pojat löysivät kranaatin Lahden satamasta
Lari Tammivuori ja Viljami Juutilainen löysivät käsikranaatin Lahden satamasta torstaina. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Kaksi koulupoikaa löysi käsikranaatin torstaina Lahden satamasta. Lari Tammivuori ja Viljami Juutilainen olivat onkimassa magneettiongella, kuten monta kertaa aiemminkin. Tällä kertaa Vesijärven pohjasta nousi jotain poikkeuksellista.

– Meillä on tällainen magneettionki, jolla me ongitaan romua vedestä. Yleensä on saatu lähinnä pullonkorkkeja ja nauloja. En tiennyt ihan heti, että se on kranaatti, kertoo hollolalainen Viljami Juutilainen.

– Me nostettiin se käsin rannalle, mutta sitten me ei enää koskettu siihen, kun tajuttiin mikä se on, jatkaa lahtelainen Lari Tammivuori.

11-vuotiaat kaverukset soittivat löydöksestä Viljamin äidille, joka ei uskonut heti poikia, mutta kiirehti paikalle.

– Se oli vanhannäköinen ja aika ruosteessa. Totesin, että voisi se ollakin kranaatti. Viljamin täti on poliisi, laitoin hänelle muutaman kuvan. Häneltä tulikin selkeät ohjeet pysyä kaukana ja odottaa poliisia paikalle, selittää Maarit Juutilainen.

Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Poliisi eristi löytöpaikan sataman ja Pikku-Vesijärven puiston väliseltä hiekkatieltä iltapäivällä klo 13 aikaan. Puolustusvoimilta pyydettiin virka-apua raivaustöihin, jotka saatiin päätökseen klo 15 aikaan. Puolustusvoimilta odotetaan tietoja kranaatin iästä ja alkuperästä.

Äiti on pitänyt tähän asti poikien kesäharrastusta harmittomana.

–Nyt alkoi vähän pelottamaan, että mitä he voivat löytää. Mutta eiköhän me anneta poikien silti vielä romuja tuolta keräillä, Maarit Juutilainen naurahtaa.