Suomen metsäkeskus Ylelle: Myrskyt kaatoivat viikon sisään metsää 20 miljoonan euron arvosta

Myrskyt runtelivat erityisesti Pohjois-Savoa ja Pohjois-Karjalaa.

Päivö-myrsky kaatoi metsää esimerkiksi Pohjois-Karjalan Liperissä. Kuva: Milla Holm / Yle

Alkukesän myrskyjen aiheuttamista metsätuhoista on saatu ensimmäiset arviot.

Suomen metsäkeskuksen mukaan viikon sisään riehunut Päivö-myrsky sekä epävirallisesti Uunoksi kutsuttu myrsky kaatoivat puustoa noin 0,5 miljoonan kuution verran.

Metsäjohtaja Anna Rakemaa arvioi Ylelle, että kaatuneen puuston arvo on noin 20 miljoonaa euroa.

– Tämä oli aika maltillinen myrsky metsän kaatumisen näkökulmasta. Vuosikymmenen takainen Asta-myrsky oli valtava, puhuttiin yli 8 miljoonasta kuutiosta. Tapani-myrsky oli siitä noin puolet pienempi, Rakemaa kuvailee.

Tällä kertaa myrskyt tekivät tuhojaan erityisesti Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Tuhannet asiakkaat olivat iltapäivällä edelleen vailla sähköä.

Vuoden 2020 myrskyistä vain Päivö oli virallisesti nimetty myrsky. Uuno-myrskyä ei nimetty virallisesti, koska se jäi paikalliseksi. Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Tapani- ja Hannu-myrsky aiheuttivat mittavat korvaukset

Myrskytuhojen laajuuteen saadaan lisävaloa, jos ja kun metsänomistajat alkavat tehdä vakuutusyhtiöille vahinkoilmoituksia. Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero sanoo, että tulevien korvausten määrää on toistaiseksi mahdotonta ennakoida.

– Uutisoinnin perusteella kyse on enemmän sähkökatkoista kuin metsätuhoista, Mero huomauttaa.

Meron mukaan metsävakuutuksesta on korvattu viimeisen kymmenen vuoden aikana vuositasolla myrskytuhoja haarukassa 1–51 miljoonaa euroa.

Alla olevasta grafiikasta selviää, että 2000-luvulla isoimmat korvaukset, 51 miljoonaa euroa, maksettiin vuonna 2012. Tähän vaikuttivat Tapani- ja Hannu-myrskyt, jotka pyyhkivät Suomen yli loppuvuodesta 2011.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Korjattu 2.7.2020 klo 15:25: Viikon takainen myrsky Kainuussa ei saanut virallisesti Uuno-nimeä, koska myrsky oli varsin paikallinen. Meteorologit nimeävät myrskyn almanakan mukaan, mikäli myrsky vaikuttaa Suomeen laajasti.

Täydennetty 2.7.2020 klo 14:50: Lisätty Finanssialan kommentit.

Lue myös: